Česká jazzová sklizeň 2016 ‒ 2. díl

29. listopad 2016

V našem každoročním seriálu mapujeme všechny jazzové nahrávky, na kterých se v uplynulém roce podíleli čeští hudebníci. Nicméně naše pojetí „jazzu“ je vcelku široké, a tak vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů. Čtěte druhý díl našeho shrnutí!

Ridina Ahmedová & Petr Tichý – HLASkontraBAS (Polí5)

„Hraní v takhle komorním obsazení je intenzivní zkušenost,“ říkají zpěvačka a hlasová experimentátorka Ridina Ahmedová a Petr Tichý, kontrabasista se zkušenostmi z jazzu, world music i alternativní hudby. Na svém prvním společném albu oba používají loopstation a výsledkem je sice komorní, ale současně bohatě aranžovaná barevná nahrávka se špičkovým zvukem (Sono). Skladby byly sice připravené dopředu, ale při natáčení bylo dost prostoru i pro improvizaci. Celkem album obsahuje osm písní beze slov.

Čtěte také

Jakub Doležal Quartet – Village Years (vlastní náklad)

Skupinu Jakub Doležal Quartet vedle kapelníka tvoří kytarista Jiří Šimek, basista Marek Marian Leždík a bubeník Jakub Šindler. Jakub Doležal, který se proslavil v Organic Quartetu Ondřeje Pivce a dnes paralelně působí například v Los Quemados nebo v Petr Kalfus Sextetu, hraje na tenorsaxofon. Album vyšlo v limitovaném nákladu 300 kusů a obsahuje šest autorských skladeb, natočených v roce 2014.

Jazz Q – Talisman (Studio Budíkov)

Skupina Jazz Q v čele se skladatelem a klávesistou Martinem Kratochvílem se s novým autorským materiálem přihlásila necelé tři roky po vydání alba Znovu. Kapelník se zavřel na chalupě v Jizerských horách a tam vytvořil „nějakých dvacet skic, které se pak po určité selekci autorem i skupinou při zkoušení smrskly na 14 nazkoušených věcí a po dalším výběru a krácení došly k finálnímu počtu obsaženému na CD,“ což je 12 skladeb. Vedle kláves je stěžejním hráčem kytarista Zdeněk Fišer, důležitá je také basa Přemysla Fauknera. Sestavu doplňuje nováček, bubeník Filip Jeníček.

Čtěte také

Prime Time Voice – Lazy Afternoon (Arta)

Skupina Prime Time Voice se skládá z ženského vokálního tria (Dana Šimíčková, Taťána Roskovcová a Marta Marinová) a z mužského tria instrumentálního (Jiří Kovář – kytara, Jaroslav Šimíček – kontrabas, Jan Dvořák – bicí). Na svém prvním studiovém albu (předcházela mu v roce 2014 koncertní nahrávka) skupina interpretuje jazzové standardy a skladby Stevieho Wondera nebo Chicka Corey, ale také autorské písně manželů Šimíčkových. Zajímavým zpestřením je úprava někdejšího společného hitu Heleny Vondráčkové a Marty Kubišové Oh, Baby, Baby.

Points–Rataj Quintet – 2016 (100Promotion)

Členové jazzové skupiny Points se na jaře 2015 setkali se skladatelem a zvukovým designérem Michalem Ratajem a dohodli se, že vytvoří společný projekt založený na vzájemném obohacení dvou hudebních přístupů. Ve studiu se tedy sešli naši přední jazzoví hudebníci (Tomáš Hobzek – bicí, Tomáš Liška – kontrabas, Luboš Soukup – saxofon, klarinet, Oskar Török – trubka) s Ratajem, který nahrál elektronické nástroje a album produkoval. Vznikl zajímavý hudební tvar na pomezí jazzu, ambientu a soudobé vážné hudby.

 

Jana Koubková – A tak si jdu… (Supraphon)

Na rozdíl od minulého komorního alba Smrt standardizmu se Jana Koubková tentokrát obklopila větším množstvím spolupracovníků v čele s osvědčeným kytaristou a skladatelem Romanem Hampacherem. Dále účinkují například Jan Červenka (bicí), Jan Keller (violoncello), Ondřej Kabrna (akordeon, klávesy), Vít Švec (kontrabas) nebo Alan Vitouš (perkuse). Novinka obsahuje především písně s výraznými texty, které si zpěvačka zčásti psala sama, zčásti spolupracovala s textařkou Mirkou Hedbávnou. Žánrově album osciluje mezi jazzem, folkem, šansonem, blues i tvrdým rockem.

Čtěte také

autor: Milan Tesař
Spustit audio