Česká jazzová sklizeň 2016 – 8. díl

16. leden 2017

Ačkoli dnes přinášíme poslední díl seriálu Česká jazzová sklizeň, tak úplný konec to ale není: jako vždy chystáme také jeho tištěnou podobu a také anketu odborníků o nejlepší jazzové album roku.

Ondřej Štveráček Quartet feat. Gene Jackson – Sketches (Štvery Records)

V březnu 2016 proběhlo turné Ondřej Štveráček Quartetu s hostujícím americkým bubeníkem Genem Jacksonem, známým především ze spolupráce s Herbiem Hancockem. Skupinu saxofonisty Ondřeje Štveráčka v této době dále tvořili pianista Klaudius Kováč a kontrabasista Tomáš Baroš. Čtveřice během turné pokřtila album Calm, které natočila o rok dříve, a znovu také zavítala do studia. Vzniklo CD Sketches, které vyšlo na samém konci roku 2016.

Čtěte také:Calm: skrytá síla Ondřeje Štveráčka

Libor Šmoldas NYC Trio – On The Move (New Port Line)

V roce 2011 natočil kytarista Libor Šmoldas s americkými hudebníky Jayem Andersonem (kontrabas) a Adamem Nussbaumem (bicí) album standardů Dream Time. V roce 2015 se trio znovu sešlo ve studiu a dalo vzniknout nahrávce, která obsahuje tentokrát výhradně autorskou tvorbu Libora Šmoldase. Ten vybral svoje léty prověřené hity a dal jim se svými spoluhráči novou tvář. Zvuk tria, které pravidelně koncertuje, se od minulého alba posunul k bluesovějšímu výrazu.

Čtěte také

03738859.jpeg

Neil Wetzel – Gary Rissmiller 5 O’Clock Big Band – After Midnight In Frýdlant (Arta)

Neil Wetzel je profesorem hudby na Moravian College v Bethlehemu v Pennsylvánii. Spolu se svým americkým kolegou Garym Rissmillerem se vydal do Frýdlantu, kde na Letní jazzové dílně vedl dva studentské orchestry – 4 O’Clock a 5 O’Clock Big Band. Druhý z nich, doplněný o několik lektorů (Miroslav Hloucal, Přemysl Tomšíček, Rostislav Fraš, Josef Fečo, František Krtička) natočil po Letní jazzové dílně 2016 ve studiu album, na kterém zní skladby Neila Wetzela, Miroslava Hloucala, Josefa Feča a dalších autorů.

Najponk Trio – Bluesin’ Black Forest (HGBS)

Vedle dalšího koncertního alba pro japonského vydavatele připravil Najponk se svým triem také novou studiovou nahrávku, která vyšla u německé společnosti HGBS (dříve MPS). Album se natáčelo v říjnu 2015 ve slavném studiu ve Vellingenu. V rozhovoru pro ČRo Jazz pianista Najponk líčil, jak si při natáčení položil na klavír dvě CD Oscara Petersona, který tak symbolicky bděl nad vznikem alba.

Čtěte také

03294513.jpeg

Karel Vlach Orchestra 1939–1949 (Tomáš Padevět)

Celkem 346 původních nahrávek Orchestru Karla Vlacha obsahuje objemný box 14 CD. Jedná se o všechny dostupné studiové záznamy orchestru, který v době druhé světové války i těsně po ní psal dějiny tuzemského jazzu. Swingové hity i pozapomenuté písně zde zpívají Inka Zemánková, Arnošt Kavka, Allanovy sestry, Rudolf Cortés, Václav Irmanov, ale najdeme zde i poválečné nahrávky Jana Wericha nebo řadu instrumentálních skladeb.

autor: Milan Tesař
Spustit audio