Česká jazzová sklizeň 2017 – 5. díl

18. prosinec 2017

Zmapovat všechna česká jazzová alba vydaná v daném roce není úplně snadný úkol. Autor seriálu Milan Tesař se o to nicméně snaží už několik let. Čtěte pátý díl našeho přehledu.

Libor Šmoldas – Lay It Down! (New Port Line)

Album Lay It Down! nahrál kytarista Libor Šmoldas se svým Organ Triem, které navazuje na starší čtyřčlennou sestavu a které dále tvoří Jakub Zomer (hammondky) a Václav Pálka (bicí). Deset z jedenácti skladeb napsal Šmoldas, jednu Zomer. Ve spojení s varhanami se Šmoldas jako kytarista více soustředí na melodickou hru, přičemž celkový zvuk nahrávky má blízko k soulu a blues.

MarZ – Na rozcestí (Amplion Records)

MarZ je písničkářský projekt kytaristky a zpěvačky Markéty Zdeňkové, dcery jazzového pianisty Zdeňka Zdeňka, jejímž hlavním hudebním partnerem je trombonista a zpěvák (mj. člen skupiny Skety) Štěpán Janoušek. Právě díky jeho sólům se dvojice dotýká jazzu, v dalších pasážích má blízko k šansonu. Mezi hosty na albu figurují Camilo Caller (cajón), Šimon Marek (violoncello) nebo Jaroslav Kovařík (kytara).

Zoidberg Quintet – Doktor John Zoidberg… Na scénu! (vlastní náklad)

I když plzeňský Zoidberg Quintet nahrál instrumentální album, chce svými skladbami vyprávět příběhy. K jeho skladbám tak patří i texty, které si posluchač může přečíst v bookletu alba. Sestavu tvoří Jan Braun, který hraje na klávesové nástroje, Vojtěch Kaše s baskytarou, Jaroslav Minář u bicích, na saxofony a klarinet hraje Jan Nový a na saxofony, kornet, basklarinet a lesní roh Jiří Tarantík.

Roman Pokorný – Brooklyn Session (MyRecords)

Kytarista Roman Pokorný si k padesátým narozeninám nadělil kytaru Gibson Byrdland, která jej svým zvukem inspirovala k novému albu. Odletěl do New Yorku, kde si do studia pozval špičkové hudebníky Pata Bianchiho (varhany), Byrona Landhama (bicí) a Franka Basileho (barytonsaxofon). „Potřeboval jsem někoho, kdo žije v New Yorku a je světový,“ vysvětluje Pokorný svou volbu. Jeho cílem totiž bylo, aby se na albu složeném z jeho autorských skladeb otisklo něco z atmosféry hlavního města jazzu.

2+1 Jam Band – Protože nám chutná (Victory Studio)

„2+1 není ani tak kapela, jako spíš jam band. Zabývá se volnými improvizacemi na téma žánrů jako jazz, funk, rock, blues a propojuje je i s různými jinými styly,“ píše o sobě trio, které tvoří Albert Baxa (kytary), Jiří Vyšohlíd (baskytara, vokály) a Tadeáš Macl (bicí, perkuse). Jako své inspirační zdroje pánové uvádějí například Jimiho Hendrixe, Radima Hladíka, fusion a funkové kapely.

Zorba že ja Buddha – Rosedout Lambada (vlastní náklad)

Skupinu Zorba že ja Buddha založili v Praze zpěvačka Ashley Sarah Abrman a baskytarista Ondřej Hauser. Na debutovém albu se však vedle nich podílela řada dalších hudebníků (mj. Miloš Klápště, Marek Urbánek, Oliver Lipenský…). Sami se označují jako kulturně-umělecký soubor: „Některé věci jsou v něm stálé a některé se mění, jak jde život kolem nás. Některé věci jsou věčné a pravdivé a jiné zase nestabilní a spontánní.“ Skupina čerpá z jazzu, soulu, hiphopu, elektroniky a alternativy.

autor: Milan Tesař
Spustit audio