Česká jazzová sklizeň 2017 ‒ 6. díl

25. prosinec 2017

Čtěte šestý díl seriálu, v němž mapujeme všechny letos vydané jazzové nahrávky. Nechybí alba jazzových matadorů (jako například komplet Jiřího Stivína), ale i slibná alba mladší generace.

Jiří Stivín – Quodlibet (Supraphon)

Jiří Stivín sestavil kolekci vydanou u příležitosti jeho 75. narozenin z nahrávek, které sám považuje za zásadní. První CD nabízí výběr z desek Zvěrokruh a Status Quo Vadis a Stivín se na něm potkává s Michalem Pavlíčkem, Ivou Bittovou nebo Vojtěchem Havlem. Druhý disk Jazz v tandemu přináší výběr ze společných studiových a koncertních nahrávek Jiřího Stivína s kytaristou Rudolfem Daškem. Na třetím CD se posluchač dostane mimo jazzovou oblast – Jiří Stivín na něm hraje na zobcovou flétnu skladby Antonia Vivaldiho a Georga Philippa Telemanna.

Tomáš Sýkora – Songs and Old Forms (Mot’s Music)

Třináct sólových klavírních skladeb složil Tomáš Sýkora (wrgha POWU orchestra, Lena Yellow, The Prague Six) v minulých dvou letech. Cílem alba mělo být propojení staré hudební formy a principů klasické hudby s jazzovými prvky, elektronickými experimenty a improvizací. Elektroniku však Sýkora používá jen velmi jemně, v podobě klavírních samplů. Výsledkem je tedy čistá pianová nahrávka.

Jaromír Honzák – Early Music (Animal Music)

Early Music je osmé vlastní album skladatele a kontrabasisty Jaromíra Honzáka a páté, které natočil u vydavatelství Animal Music. Respektovaný autor navazuje na svůj výzkumný projekt, v jehož rámci sledoval použití postupů a technik středověké hudby v jazzovém kontextu. I na albu se tedy do značné míry inspiruje starou hudbou, ale vedle toho například upravil píseň Březový háj Oldřicha Janoty. Spolu s Jaromírem Honzákem na albu účinkují David Dorůžka (kytary), Vít Křišťan (klavír), Luboš Soukup (saxofon, klarinet) a Martin Novák (bicí).

Duende – Garden of Me (Warner Music)

Skupina Duende v čele s kytaristou Tomislavem Zvardonem funguje od roku 2004, ale na novém albu se představuje v obměněné sestavě. Zpívá Veronika Diamantová, členy kapely jsou jazzmani Marek Novotný (piano) a Petr Tichý (kontrabas), na perkuse hraje peruánský hráč Carlo Zegarra. CD nabízí směs hudebních stylů od jazzu přes flamenco a latinské rytmy až po pop.

Jeremy Chapman – Off the Page (vlastní náklad)

Anglický saxofonista a flétnista Jeremy Chapman se po delším pobytu v Bejrútu usadil v Praze, kde učí na mezinárodní škole. Spolupracuje s českým kytaristou Liborem Šmoldasem, který účinkuje i na jeho albu. Rytmiku tvoří Tomáš Baroš (kontrabas) a Václav Pálka (bicí). Album obsahuje úpravy jazzových standardů, tři Chapmanovy autorské skladby a jednu kompozici Libora Šmoldase.

Jan Smigmator – Vánoce & Christmas (vlastní náklad)

Swingový zpěvák Jan Smigmator připravil pro své fanoušky vánoční album, z poloviny složené z písní v češtině a z poloviny v angličtině. Vedle desetiletími prověřených hitů z tzv. Velkého amerického zpěvníku zde tedy najdeme i úplné novinky, jejichž spoluautorem je sám zpěvák. Autorem aranží je klavírista Vladimír Strnad, který spolu s kontrabasistou Janem Greifonerem a bubeník Josefem Vejvodou tvoří základ doprovodné skupiny.

autor: Milan Tesař
Spustit audio