Česká jazzová sklizeň 2017 – 7. díl

3. leden 2018

Řada nahrávek českého jazzu vyšla v samém závěru minulého roku. V sedmém díle seriálu Česká jazzová sklizeň přinášíme jejich přehled.

Oskar Török / Jiří Slavík / Vít Křišťan (Animal Music)

V novém projektu spojili síly trumpetista Oskar Török, kontrabasista Jiří Slavík a pianista Vít Křišťan. Všichni tři mají zkušenosti z předních jazzových kapel (Oskar Török z Vertiga, Jiří Slavík vedle vlastních projektů z tria Davida Dorůžky, Vít Křišťan například z Inner Spaces), ale také z nahrávek mimo čistě jazzový žánr. Autorem většiny skladeb na společném albu je Vít Křišťan, pětkrát přispěl Jiří Slavík a Oskar Török do projektu přinesl zhudebněnou báseň Ivana Kraska Hej, známou už ze zatím posledního alba Vertiga.

Tellemarkk (Amplión Records)

Trio Tellemarkk tvoří tři výrazné osobnosti české scény – hudebnice, zpěvačka a skladatelka Dorota Barová, hráč na tabla a další nástroje Tomáš Reindl a saxofonista a klarinetista Pavel Hrubý. Jejich společná skupina hraje nadžánrovou hudbu na pomezí world music, ambientu a elektroniky. Už v roce 2010 vznikla jejich neoficiální koncertní nahrávka ze Staré synagogy v Plzni a nyní vychází první oficiální CD kapely.

Martin Kratochvíl – Siločáry (Studio Budíkov)

Po dvou nových albech skupiny Jazz Q plánoval Martin Kratochvíl natočit akustickou nahrávku se „starou gardou“ svých někdejších spoluhráčů. Ze zdravotních a jiných důvodů nebylo možné původní záměr realizovat, a tak na půdorysu již napsaných skladeb a nahrané rytmiky vznikla nahrávka s električtějším zvukem blížícím se Jazz Q, ale bez elektrické kytary. Vedle Kratochvíla, který je autorem všech skladeb, na albu účinkují Tony Ackerman (kytary), Joe Kučera (saxofon), Imran Musa Zangi a Filip Zangi (perkuse), Přemysl Faukner (baskytara) a Filip Jeníček (bicí).

Dasha & Jan Smigmator – Klub Evergreen 5 let (Radioservis)

Dvojalbum obsahuje záznam jubilejního koncertu k pěti letům rozhlasového pořadu Klub Evergreen, který se konal v květnu 2017 v pražském divadle ABC. Vedle obou protagonistů – zpěváků a moderátorů pořadu – se jako hosté představili Ondřej Ruml a Věra a Antonín Gondolánovi, hrál Big Band Felixe Slováčka. Zazněly světové i domácí swingové hity a evergreeny jako They Can't Take That Away from Me, Come Fly with Me, Slunečnice, Toulavej vůz, ale také Crazy Little Thing Called Love od skupiny Queen.

Magdalena Kožená + Ondřej Havelka & His Melody Makers – Cole Porter (Brnofon)

Hvězdná mezzosopranistka si odskočila mimo svůj domovský žánr. S orchestrem Ondřeje Havelky Melody Makers nahrála patnáct písní svého oblíbeného autora Colea Portera. Základ pro toto album vznikal už v létě 2016, když Kožená tento repertoár předvedla na několika evropských scénách. Samotné nahrávání probíhalo o rok později ve Studiu A Českého rozhlasu. Autorem aranží je Juraj Bartoš.

Darek Neumann & The Drinkers Rustical Jazz – Svět, který znám (vlastní náklad)

Album má podtitul Darek Neumann zpívá Ester Kočičkovou a – jak zdůrazňuje jeho autor – „je výsledkem snahy nabídnout vnímavému posluchači vlastní variantu jazzových standardů, opatřených poetickými kontemplativními českými texty […] Ester Kočičkové, kterou pojí s Darkem přátelský vztah“. Doprovodnou skupinu The Drinkers Rustical Jazz tvoří hudebníci se zkušenostmi z Orchestru Gustava Broma, B-Side Bandu, orchestru Městského divadla Brno nebo ze skupiny Ladi Kerndla.

autor: Milan Tesař
Spustit audio