Český jazz v roce 2023: čtěte první díl ankety hudebních publicistů

8. únor 2024

Stanice Český rozhlas Jazz i letos oslovila odborníky z řad hudebních publicistů a zjišťovala, které české jazzové desky vydané v uplynulém roce je nejvíce zaujaly. Čtěte první část ankety!

Oslovené osobnosti měly volit nejlépe jedno dle svého úsudku nejlepší album z těch, která vyšla v roce 2023 a na nichž se podíleli čeští jazzoví hudebníci. Nakonec většina oslovených uvedla nahrávek více. Jejich komentáře si můžete přečíst níže.

Tomáš S. Polívka (hudební publicista)

Vybírat jen tři desky je „drastické“, na stejné výtečné úrovni je jich víc, ale dle momentálního rozpoložení volím Štěpánku Balcarovou, protože z její desky Emotions emoce skutečně vyzařují. Tomáše Lišku a jeho Invisible World, doplněný velmi „viditelným“ SOČRem na albu Synergy, neboť dát dohromady subtilní a „přírodní“ inspirace se symfonickým orchestrem tak, aby to neznělo bombasticky a křečovitě, ale naopak velebně i živelně i krásně, toť Kumšt.

Čtěte také

A do třetice titul Tales Of Moonlight And Rain sestavy Romanovská-Tichý-Hrubý & Knox, protože nápaditost jemné, filigránsky melodické improvizované hudby tu zachytila vzácný dar setkání a magického okamžiku. A ještě nezbytně, alespoň mimo pořadí (neboť cokoliv s Davidem Dorůžkou nepotřebuje další zviditelnění v podobě cen, jenže si je zaslouží), povznášející desku Gilgul tria Dorůžka, Fischmann, Novák, s poděkováním za chvilku kontemplace i romantickou nostalgii dálek. 

Pavel Víšek (hudební publicista)

Štěpánka Balcarová – Emotions

Leitmotivem koncepčního alba je reflexe základních lidských emocí, kterých se primárně ujala autorka všech osmi skladeb Štěpánka Balcarová. K výrazově neobyčejně odstíněným partům trubky posluchači nádavkem dostávají silné melodické motivy. Česko-polské kvarteto je skvěle sehrané, trubka hraje jasně prim, ale dostatek prostoru dostávají i ostatní muzikanti.

Čtěte také

David Dorůžka, Robert Fischmann, Martin Novák – Gilgul

Emotivní fúze židovské hudební tradice z kontinentální Evropy i Blízkého východu s jazzem i rockem. Původní skladby i tradicionály tvoří kompaktní celek. David Dorůžka a Martin Novák, kteří tuto cestu započali už v roce 2016 na jiném triovém albu Autumn Tales, od té doby urazili už velký kus cesty a spojení s Robertem Fischmannem v roce 2020 bylo šťastným tahem.

Nikol Bóková – Expedition

Autorské album klavíristky Nikol Bókové je „jízdou“, která strhne napoprvé, ale další detaily a spojitosti vyplouvají až při opakovaném poslechu. Kvarteto, které vzniklo pro natáčení předchozího kolektivního alba Elements, dnes působí kompaktněji a vyzráleji, rytmika s Nikol začínala už na prvním albu Inner Spaces, vedle klavíru je klíčová i kytara Davida Dorůžky.

Jiří Švéda (Jazz Brno, Jazz do regionů)

David Dorůžka, Robert Fischmann, Martin Novák – Gilgul

Tomáš Liška & Invisible World + SOČR – Synergy

Ondřej Pivec – Greatest Hits 4000

Tomáš Katschner (ČRo Hradec Králové, Jazzinec)

Opět těžká volba, mám jedenáct alb, o kterých byl rád řekl, že stojí za větší pozornost. A vlastně se raduji z každé nové nahrávky. Ale dobře, tady je má trojka:

Slavík/Noble/Clavis: Nostalgia (Bivak Records)

Tuhle desku jsem si koupil až po koncertě, který byl naprosto strhující. A od jara ho stále mám v autě, kde skvěle konkuruje nabídkám streamovacích služeb.

Čtěte také

Štěpánka Balcarová: Emotions (Animal Music)

Trochu se opakuji, ale Štěpánka Balcarová mě nepřestává překvapovat svou tvorbou i hrou. Prostě skvělá deska.

MMMM: Homo sapík, doma doma.

A do třetice mě dostala deska tohoto saxofonového projektu. Proč? Poslechněte si ji, není pro každého, ale má sílu!

autor: Milan Tesař
Spustit audio