Český rozhlas Jazz Fest přivítá Marka Guilianu

10. prosinec 2015

Stanice Český rozhlas Jazz pořádá již čtvrtý ročník vlastního festivalu. Letošní dramaturgie klade důraz na nejrůznější podoby fúzí jazzu s jinými žánry. V rámci večera vystoupí 13. prosince v pražském Jazz Docku tři skupiny, vrcholem je koncert formace věhlasného amerického bubeníka Marka Guiliany.

Český rozhlas Jazz je digitální stanice, vysílající jazz 24 hodin denně. Už v roce 2011 iniciovala vznik festivalu, v jehož rámci se představují originální osobnosti světové scény. „Zatímco loni jsme zaznamenali úspěch s polským jazzem a spíše akustičtějšími podobami žánru, letos jsme v programu podtrhli napojení jazzu na světy rocku a elektroniky. Dojde sice i na akustické pianové trio, ale i v tomto případě zajisté přesáhne jeho konvenční podobu,“ říká dramaturg festivalu Petr Vidomus.

Jazzová fúze je termín využívaný od poloviny 60. let, tehdy označující především propojování jazzové improvizace s rockovými impulsy. „Od éry klasického jazzrocku se však mnohé změnilo, jazz je velice flexibilní při využívání prvků z vážné hudby, etnické hudby i novodobější elektroniky. Poměrně univerzální pojem fúze jsme měli na paměti i při sestavování letošního programu,“ dodává Vidomus.

Zatímco v minulosti festival představoval hlavně hudební scény konkrétních zemí, letos není v tomto ohledu tak striktní. Během jednoho večera zde letos zahrají skupiny z Česka (Muff), Švýcarska (Plaistow) i USA (Mark Guiliana‘s Beat Music). Ve všech případech představí svou nejnovější tvorbu, zachycenou na aktuálních albech nebo připravenou k vydání.

Na úvod nedělního večera zahraje jam-bandový Muff. Jeho vůdčí osobnosti, saxofonista Marcel Bárta a klávesista Jakub Zitko, popisují, že jejich inspirace nepocházejí ani tak z „dřevního jazzrocku“ 70. let, jako spíše z pozdější vlny jambandů a newyorského downtownu:

„Určitě se nejedná o jazzrock v tom původním významu, kdy jej naplňovaly kapely jako The Mahavishnu Orchestra, Return To Forever nebo Spectrum Billyho Cobhama. Podle mého názoru měla na Muff větší vliv scéna newyorského downtownu. V jazzovější podobě John Zorn, Dave Douglas a Marc Ribot, případně Medeski, Martin & Wood, Sex Mob a tak podobně. A možná částečně i moderní vážná hudba a avantgarda,“ vysvětlil pro časopis Harmonie klávesista kapely Jakub Zitko. Muff má za sebou čerstvě nahraný živý záznam, který by měl opět vyjít u vydavatelství Polí 5.

03517127.jpeg

Švýcarské trio Plaistow koncertovalo v Česku naposledy před dvěma lety, v Jazz Docku vystoupí druzí v rámci večera. Stylovou nezařaditelností mají blízko k britským Portico Quartet, minimalistické cykly piana zase navazují na Phila Glasse, či australské The Necks, se kterými je spojuje i stejné nástrojové obsazení. Aktuálně toto trio koncertně prezentuje své nové album Titan, které vyšlo na CD i na vinylu, a obsahuje zcela novou hudbu plnou originálních rytmických patternů, melodicko-harmonických motivů a také typického znaku preparovaného klavíru.

„Švýcaři si hrají s extrémy – rázné energické plochy střídaly tak tiché sekvence, že bychom slyšeli upadnout špendlík na zem. K přídavku se nechávali chvíli přemlouvat, jako kdyby si potlesk ani nezasloužili. Škatulkám se sice vyhýbají, díky svému zvukovému liberalismu jsou však Plaistow lahůdkou nejen pro náročnější publikum,“ napsala o jejich předchozím pražském vystoupení Anna Mašatová.

Večer v pražském Jazz Docku završí elektronický kvartet amerického bubeníka Marka Guiliany, nazvaný Beat Music. Tento hudebník se poprvé českému publiku představil po boku Avishaie Cohena, později jsme jej mohli vídat coby partnera Lionela Louekeho, Davea Douglase i Brada Mehldaua. Ve své hudbě mísí dva zdánlivě nesourodé světy − jazzovou improvizaci a elektronickou hudbu.

Výstižnou charakteristiku jeho hry poskytl svého času web Time Out London: „Na bubny a činely dovede různými akustickými triky napodobit zvuk bicího automatu Roland 808 i živelnou smršť à la Elvin Jones.“ Často použité liché rytmy působí v jeho podání jako samozřejmý tep a přirozený základ pro polymetrické textury odehrávající se mezi všemi nástroji kapely.

Nynější koncert Guiliany je unikátní v tom, že se zde představí se svou vlastní formací. Vedle bubeníka v ní uslyšíme Jasona Lindnera (klávesy), Steva Walla (elektronika) a Chrise Morrisseyeho (basa).

Český rozhlas Jazz Fest začne v pražském klubu Jazz Dock 13. prosince od 19. hodin. Vstupenky je možné zakoupit jak na celý večer (všechny tři kapely), tak na jeho část (pouze Muff a Plaistow).

ČRo Jazz Fest - 4. ročník Klub Jazz Dock, Praha, 13. 12. od 19:00

19:00 - Muff20:30 - Plaistow22:30 - Mark Guiliana's Beat Music

autor: ČRo Jazz
Spustit audio