ČRo Jazz chystá vlastní festival. Láká na Aarona Parkse

1. říjen 2024

Také letos Český rozhlas Jazz pořádá svůj vlastní festival. Akce proběhne 29. listopadu opět v pražském klubu Jazz Dock a jeho hlavní hvězdou bude tentokrát americký pianista Aaron Parks. Představí zcela nové album projektu Little Big.

VSTUPENKY KOUPÍTE NA STRÁNKÁCH JAZZ DOCKU!          

Jazzové rádio pořádá svůj festival už po jedenácté, v partnerství s Jazz Dockem, klubem na smíchovské náplavce. „Podobně jako ve vysílání, i v programu festivalu akcentujeme pestrost a do Jazz Docku tentokrát přivezeme velmi různorodé podoby jazzu,“ říká Petr Vidomus, dramaturg Českého rozhlasu Jazz. „Největší radost mám určitě z kapely Little Big Aarona Parkse, těším se na duo Doroty Barové i na nové talenty Haezz z Rakouska,“ dodává. 

Aaron Parks je jedním z nejvýraznějších představitelů mladé americké jazzové scény. V nultých letech na sebe upozornil jako sideman Terence Blancharda. Skutečného úspěchu dosáhl díky svému pátému albu Invisible Cinema z roku 2008. Projekt Little Big představuje záměrný návrat k elektrickému zvuku Invisible Cinema. Ve stejném obsazení s elektrickou kytarou, baskytarou a bicími, byť s novými muzikanty. Zvuk alba inspirovala indie-rocková a elektronická scéna nebo hip-hop.

Letošní podzim je pro Aarona Parkse především návratem k prestižnímu labelu Blue Note, u nějž v říjnu vydává album Little Big III. „Na něm Parks vydestiloval to nejlepší z podstaty téhle kapely. Je to album dynamické, přístupné i syrové zároveň,“ říká Petr Vidomus. „Součástí Parksovy nové vize je také přesun pozornosti k jeho spoluhráčům.“

Nové album přivezou do Jazz Docku také rakouští HAEZZ. Jde o volně-improvizační trio bez harmonického nástroje, ve složení trubka, saxofon a kontrabas. Sestava bez bicích působí komorním a velmi sevřeným dojmem, s velkým důrazem na vzájemnou komunikaci. „Jejich melodika je někdy intimní, jindy naléhavá nebo kontrapunktická, a přechází k dynamickým groovům, kde se všechny tři nástroje plynule střídají v rytmické, harmonické i melodické roli,“ popisuje Andreas Felber, šéfredaktor jazzové redakce rádia Ö1 a dodává směle: „Pokud se dá mluvit o novém all-star triu rakouského jazzu, pak je to Haezz.“ Dodejme, že v kapele najdeme také český element, saxofonistu Štěpána Flagara, který dlouhodobě v Rakousku působí.

Komornější atmosféru do Jazz Docku vnese cellistka a zpěvačka Dorota Barová. Vedle své úspěšné sólové dráhy je známá především z dua Tara Fuki, kapely Vertigo či projektu členů kapely Korben Dallas, Tugriki, a také je stálou členkou kapely Anety Langerové. V klubu vystoupí pouze v duu s Milošem Klápštěm (zpěv, elektronika, basa), přičemž volně vyjde z repertoáru svého posledního alba Dotyk. Nahrávka vydaná u Animal Music je celá nazpívaná v polštině a vedle nových textů obsahuje i zhudebněnou báseň polského básníka Krzystofa Kamila Baczyńského.

Český rozhlas Jazz nahrávky z festivalu následně zveřejní v audio i video verzi. Vstupenky na akci jsou k zakoupení na webu klubu Jazz Dock.

ČRo Jazz Fest 2024

Jazz Dock, Praha, 29. 11. 2024, 19:00

Aaron Parks Little Big (US)
Haezz (AT)
Dorota Barová feat. Miloš Klápště (CZ)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související