ČRo Jazz otevře vlastní scénu na United Islands. Nově na dva dny

22. červen 2018

Český rozhlas Jazz chystá opět svou vlastní scénu na festivalu United Islands of Prague. Po loňském intermezzu se vrací k původnímu dvoudennímu formátu. Ve dnech 23. a 24. června zahraje v Karlíně sedm jazzových a funkových kapel, vstup na akci je zdarma.

Jubilejní 15. ročník United Islands of Prague proběhne opět v Karlíně. Přímo v jeho srdci vznikne velká pěší zóna se stánky a hudebními pódii, na nichž zahraje celá řada známých i méně slavných interpretů z celého světa.

Jazz bude ovšem možné slyšet pouze na ČRo Jazz Stage, která se i letos usídlí v karlínských Kaizlových sadech. „Dva dny plné jazzu a jeho fúzí, to už stojí za to se vydat do Karlína. Opět přineseme nové objevy a moc mě těší, že přivezeme hned čtyři zahraniční kapely,“ láká Petr Vidomus, dramaturg stanice Český rozhlas Jazz.

Páteční program otevře nová kapela Flying Hammond Ondřeje Kabrny. Jambandové trio ve složení hammondky, kytara, bicí na sebe letos upozornilo několika klipy z Vily Štvanice. „Autentický zvuk hammondek a analogových syntezátorů, rocková kytara a bytelný groove. Nová Kabrnova sestava hraje jak autorské jazz-funkové kusy, tak třeba covery Charlie Hadena nebo Stantona Moora. Jejich koncert slibuje mimořádný zážitek,“ říká Vidomus.

Objev ze Slovenska se jmenuje Tibor Feledi Quintet. Kapela, kterou jeden z příznivců nazval „bratislavskými Snarky Puppy“, nedávno získala Cenu diváků na festivalu Mladí ladí jazz.

„Jejich tvorba je sice inspirována slovenskými dětskými písněmi, ale dětská hudba to rozhodně není ‒ bere si z nich silné melodie a minimalistické motivy. Tyto inspirace se zcela organicky propojují se současným jazzem, elektronikou i klasickou hudbou,“ vysvětluje dramaturg. Kapela představí chystané album Common Playgrounds.

Vrcholem pátečního večera bude první české vystoupení progresivní belgické formace Nordmann. Čtveřice, která se představila i na letošním ročníku festivalu Eurosonic, je po dvou albech považována za jedno z nejvýraznějších jmen belgické alternativní scény. Ve své hudbě spojuje freejazz, krautrock, improvizaci a psychedelii, stejně jako výbušnost i uklidnění, a má tak v sobě jak energii rocku, tak i přemýšlivost nejlepších jazzových těles.

Lákadly sobotního programu budou zahraniční hosté. Mexický pianista Alex Mercado v roce 2010 otevíral koncert pro Eltona Johna, později ho magazín Downbeat uvedl ve výběru toho nejlepšího, co by čtenáři rozhodně neměli přeslechnout. Své druhé album Symbiosis nahrál v brilantní sestavě se Scottem Colleyem a Antoniem Sanchezem, ovšem v Praze vystoupí se svým sólovým programem.

Izraelský saxofonista Shlomi Goldenberg se do Prahy vrací relativně často. Tentokrát jej budeme moci slyšet v intimním akustickém formátu, v duu se známým pianistou Emilem Viklickým, se kterým hrál už v různých sestavách jak u nás, tak v Izraeli.

Formace The JazzCake dodává tradičním skladbám mladistvý šmrnc a osobitost. Vedle osvědčených jazzových evergreenů Franka Sinatry, Elly Fitzgerald či Louise Armstronga obohacují repertoár i o novější populární písně či staré české swingové skladby

Projekt Dust in the Groove Radima Hanouska se na United Islands vrací po třech letech. Kapela se svým neobvyklým nástrojovým obsazením (mj. marimba, akordeon, trubka) zcela svobodně mísí jazz, soudobou hudbu a volnou improvizaci a prozkoumává hraniční území mezi těmito hudebními světy.

„Zajímavostí je, že podkladem pro jejich hru tvoří grafické partitury, signály či návody. Kapela je ryzí experiment, zároveň ale dokáže do hry vtáhnout publikum, což dokazují i jejich workshopy pro děti,“ dodává Vidomus.

Vstup na ČRo Jazz Stage je tradičně zdarma. Rozhlas jazzové koncerty také nahrává a jejich záznamy pak postupně připravuje do vysílání.

Český rozhlas Jazz Stage na United Islands 2018

Pátek 22. 6.

15:45 Ondřej Kabrna & Flying Hammond (CZ)

17:30 Tibor Feledi Quintet (SK)

19:00 Nordmann (BE)

Sobota 23. 6.

14:15 The JazzCake (CZ)

16:00 Dust in the Groove (CZ)

17:30 Shlomi Goldenberg & Emil Viklický (IL)

19:00 Alex Mercado Trio (MEX)

autor: ČRo Jazz
Spustit audio