United Islands letos o měsíc dříve, ČRo Jazz Stage zakotví v Karlíně

15. květen 2019

Český rozhlas Jazz opět chystá svou vlastní scénu na festivalu United Islands of Prague. Akce se letos koná téměř o měsíc dříve než v minulosti, na Den dětí zahraje v Karlíně sedm jazzových a funkových kapel. Vstup na ČRo Jazz Stage je tradičně zdarma. Rozhlas jazzové koncerty také nahrává a jejich záznamy postupně připravuje do vysílání.

ČRo Jazz se usídlí v sobotu 1. června na karlínském Lyčkově náměstí. „Program tentokrát soustředíme do jednoho dne, tentokrát ale začne už ráno. A protože se zároveň jedná o Den dětí, na pódiu si zahrají také ‒ konkrétně vynikající Jazz Band Jindřicha Pavlíka, složený z žáků pardubické ZUŠ. Je skvělé vidět, jak tihle náctiletí hrají jazzové evergreeny i rockové hity minulosti,“ říká Petr Vidomus, dramaturg stanice Český rozhlas Jazz.

Český rozhlas Jazz Stage na United Islands 2019
Sobota 1. června (Lyčkovo náměstí, Praha-Karlín)

10:30–11:15 Jazz Band Jindřicha Pavlíka
12:00–12:45 Mantaban
13:45–14:30 Zeurítia
15:15–16:00 The Track Inspection
16:45–17:30 Zabelov Group
18:15–19:00 Diego Piñera’s Trio
20:15–21:15 Robocobra Quartet

„Je to jazz, a zároveň není. Hudba soudobá, ale plná odkazů do minulosti. Prokomponované hudební struktury, strhávající péčí o každý zvuk a každý detail.“ Tak o sobě mluví duo Zabelov Group, kteří na Jazz Stage vystoupí odpoledne. Na festivalu představí nové album Eg, na kterém excelují i přizvaní jazzoví hosté, jako například basista Jaromír Honzák nebo saxofonista Petr Kalfus.

K letošním českým objevům patří kapela The Track Inspection varhaníka Jana Andra. „Inspirován newyorskou klubovou scénou se se svou šestičlennou partou pustil do energičtější podoby jazzu, v níž propojuje tradici s žánry jako funk nebo soul. Andr a spol. přitom dávají přednost hlavně originální tvorbě,“ připomíná Vidomus.

Vyvrcholením večera bude koncert formace Robocobra Quartet (UK), jež ve své tvorbě kombinuje prvky punku a poezie. Skladby čtveřice původem z Belfastu nemají pevné tvary, a berou si stejně tak z art rocku, moderní vážné hudby i hardcorové divokosti, jako z Franka Zappy i z Rage Against The Machine.

K headlinerům na ČRo Jazz Stage patří Diego Piñera, který vyrůstal v Montevideu (Uruguay) a v současnosti žije v Německu. Bubnovat začal už ve třech letech, a později už jako zkušený hudebník měl možnost si zahrát i s takovými legendami, jako jsou Donny McCaslin, Jerry Bergonzi, Danilo Perez nebo Hans Glawischnig. Loni vydal u labelu ACT desku Despertando.

Nové album představí trio Mantaban. „Jde o projekt folkového houslisty Jiřího Hodiny s jazzovými dechaři, Petrem Kalfusem a Janem Jiruchou. Nadchlo mě, jak propojují lidové muzicírování s bluesovými kořeny,“ vysvětluje dramaturg. Písňovému folkloru dob minulých i vlastním skladbám vdechují svojí interpretací nový život a staví tak mosty mezi minulostí a současností, mezi tradičním a moderním.

Originální fúzi bossa novy a jazzu představí zpěvačka Zeurítia (Vendula Šmoldasová) s kytaristou Liborem Šmoldasem. Zeurítia momentálně připravuje nové album, na koncertě zazní patrně skladby Billa Evanse, Henryho Manciniho, Freddieho Hubbarda i vlastní kompozice zpívané v portugalštině, angličtině a češtině.

Vstup na ČRo Jazz Stage je tradičně zdarma. Rozhlas jazzové koncerty také nahrává a jejich záznamy postupně připravuje do vysílání.

autor: ČRo Jazz
Spustit audio

Související