ČRo Jazz představuje svou scénu na United Islands 2017

23. červen 2017

Festival United Islands of Prague se letos stěhuje do Karlína. Bude u toho opět i ČRo Jazz, který na dvoudenní přehlídce otevře svou vlastní scénu v pátek 23. června. Představí se na ní současný jazz, spojení jazzu s folklórem i nespoutaný funk.

„Letos jsme se zaměřili hlavně na nové jazzové objevy z Česka a ze Slovenska. Nebude ovšem chybět ani zajímavý host z Belgie,“ přibližuje Petr Vidomus, dramaturg stanice Český rozhlas Jazz. Ačkoli festival zaplní prakticky celý Karlín, jazz bude možné slyšet pouze v zahradě karlínského sídla Českého rozhlasu Regina DAB Praha (Hybešova 14).

Festival United Islands si zakládá na objevování nových hudebních tváří. Nejinak tomu bude na ČRo Jazz Stage. „Ľubomír Gašpar Cimbal Project jsem poprvé zaregistroval teprve nedávno díky jejich úspěchu v soutěži Mladí ladí jazz. Učarovala mi jeho živelnost vycházející z romských a folklórních kořenů a zároveň smysl pro ryze jazzový jazyk. Cimbál v jazzu je stále unikum, ale nejen proto stojí za to tento projekt vidět,“ dodává dramaturg.

Cimbalista Ľubomír Gašpar (1989) se narodil v Banské Bystrici, přestože až do svých 15 let žil v srdci Slovenska v městečku Detva. Hudbou jeho srdce je tradiční maďarská romská hudba, ovšem zároveň ho výrazně zasáhl jazz.

Ľubomír už jako malý chlapec improvizoval na různé hudební náměty i lidové písně a komponoval vlastní skladby. Zlomovým faktorem ve vlastním jazzovém vývoji se pro něho ale stal rok 2003, kdy se jeho nevlastním otcem stal významný slovenský jazzový klavírista Klaudius Kováč.

Loni Ľubomír Gašpar spojil síly se svými přáteli a výraznými osobnostmi mladé jazzové scény (Jakub Tököly – piano, Peter Korman – kontrabas a Kristián Kuruc – bicí) a dokázal oslnit poroty několika jazzových soutěží. Tyto úspěchy se staly impulsem k nahrání debutového alba, které by ještě letos mělo přinést mix vlivů slovenských, řeckých, židovských i rumunských kultur. 

Lákadlem rozhlasové jazzové scény bude i belgické uskupení Raft Trio. „Také zde jsme vsadili na relativně neobvyklou nástrojovou kombinaci, v tomto případě sestavu s vibrafonem,“ říká Vidomus. Jméno si zvolili podle plavby v silném proudu a náhlých změn hudebního toku, ale i podle záliby ve skutečném raftingu.

Trojici z vlámského Tongerenu tvoří vibrafonista Jan Nihoul, kontrabasista Koen Toté a bubeník Peter Van Tichelen, a už složení s vibrafonem jako vedoucím nástrojem určuje jejich směřování. Ve své autorské tvorbě odkazují k pianovým triím Brada Mehldaua nebo Avishaie Cohena, na jejich debutovém albu však najdeme i úpravu písně Paula Simona. 

Pražskou kapelu Top Dream Company podle vlastních slov vystihuje trojice společných slov: funk, soul & groove. Od roku 2004 pod vedením trumpetisty Petra Harmáčka tuto výbušnou kombinaci šíří po mnoha klubech, festivalech a slavnostech u nás i za hranicemi.

Jejich vzory jsou kapely jako Tower of Power nebo Earth, Wind and Fire, které svou energií a přístupem k hudbě uchvátily již několik generací hudebních posluchačů. Za své existence kapela spolupracovala se zpěváky jako Felix Slováček jr., Alphonse Llupi a mimo jiné také Ted Whang (USA/New York). Top Dream Company vydali několik nahrávek, tou poslední je dvojalbum Double Gig, které živě představí na festivalu.

Vstup na ČRo Jazz Stage na je tradičně zdarma. Rozhlas jazzové koncerty také nahrává a jejich záznamy postupně připravuje do vysílání ČRo Jazz.

Český rozhlas Jazz Stage na United Islands 2017

(zahrada ČRo Regina, Hybešova 14, Praha 8 – Karlín)

17:00 – 18:00 Ľubomír Gašpar Cimbal Project

18:40 – 19:40 Raft Trio

20:20 – 21:20 Top Dream Company

autor: ČRo Jazz
Spustit audio