Jazz Sampler No. 11 – stahujte zdarma jazzová alba

9. květen 2014

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po čase přinášíme další výběr těch nejzajímavějších nahrávek. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, klidně nám napište.

LEGÁLNĚ A ZDARMAAlbum stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců, nebo na přiložený přehrávač. Stahovat můžete zdarma (pokud při objednávce zadáte částku 0), nebo za dobrovolný příspěvek kapele (name your price).

Adam Rudegeair – Bayou TapestryAdam Rudegeair je pianista a skladatel z australského Melbourne. Hraje v několika kapelách, stojí v čele jazzového klavírního tria a věnuje se také kabaretnímu projektu Neon Bogart. Na svém bohatě aranžovaném albu z roku 2011 vtáhne posluchače do atmosféry roztančeného New Orleans. Kapela se skládá z hráčů na saxofon, trombon, flétnu, suzafon, kontrabasový klarinet, trubku, basu, dvoje perkuse a bicí.

 

Old Sol – Montauk Space Rock Propojování progresivního rocku s elektronickou hudbou a s jazzem či jazzrockem není v dnešní době fúzí a hudebního eklekticismu nic mimořádného. Touto cestou se vydala také skupina Old Sol z Los Angeles, která v únoru 2014 vydala a nabídla k bezplatnému stažení své debutové album.

 

Kirkis – Purplefruit Fro X-ray Vision Jazz s příchutí surrealistických obrazů. Melbournský baskytarista, producent, spisovatel a malíř Matthew Kirkis, který stojí v čele skupiny, tvrdí: „Živé vystupování našeho projektu je, jako bychom se snažili stát na hlavě na obřím drakovi cestou do Disneylandu. Tak je to zábavné a zároveň náročné.“ Skladby na albu se pohybují na škále od příjemně plynoucího mainstreamového jazzu až po hrátky se scratchingem.

 

Muruga Booker – Joty DrumsProjekt inicioval americký bubeník a pravoslavný duchovní srbského původu Muruga Booker, který se v Ann Arbor ve státě Michigan v letech 2009–12 několikrát sešel se dvěma hráči na tabla, Johnem Churchvillem a Panditem Samarem Sahou. Jejich hudební setkání neměla žádná předem daná pravidla, vše stálo na čisté improvizaci. Až do hotových nahrávek byly s odstupem decentně přimíchány strunné nástroje – saz, ektar a elektrická mandolína.

 

Lauren Desberg – Sideways Toto čtyřpísňové EP nahrála newyorská zpěvačka Lauren Desberg v roce 2012 jako 22letá. V té době měla dcera kytaristy a sběratele hudebních nástrojů a učitelky zpěvu za sebou tři roky na bostonské Berklee College of Music, sama se poctivě naučila zpívat 250 jazzových standardů a vystupovala s několika dobrými kapelami. EP natočila ve spolupráci se zpěvačkou Gretchen Parlato, která hostuje v jedné skladbě. Dále se na nahrávkách podíleli saxofonista Dayna Stephens, mladý pianista Taylor Eigsti, kontrabasista Joshua Crumbly (člen Terence Blanchard Quintetu) a bubeník Corey Fonville.

 

The Flowdown – Metamorphosis Newyorská formace The Flowdown, která funguje od roku 2009, přináší výbušnou směs jazzu, funku a hiphopu. Skupinu, která klade velký důraz na rytmickou složku (výrazná basa, bicí a indické perkuse) v kombinaci s klávesovými plochami a kytarovými riffy, si publikum údajně oblíbilo pro její energické koncerty. Stáhněte si album zdarma, a přesvědčte se, zda živelnou energii pocítíte i z nahrávky.

 

Russ Sargeant – The Last And The First Russ Sargeant je baskytarista z Birminghamu, který své nahrávky tvoří v domácím studiu s použitím looperu. Někdy hraje pouze na baskytaru, jindy přes sebe vrství další nástroje – kontrabas, kytary, syntezátory. Výsledkem je hudba na pomezí jazzu, fusion a ambientu. Album The Last And The First vzniklo v roce 2008.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.