Jazz Sampler No. 12 – letní porce alb ke stažení

12. červenec 2014

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po čase přinášíme další výběr těch nejzajímavějších nahrávek. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, klidně nám napište.

LEGÁLNĚ A ZDARMAAlbum stáhnete kliknutím na jeho obal. V některých případech může být vyžadována registrace (zadání emailové adresy pro zaslání kódu).

Sou – Moon Acoustic Newyorská kytaristka a písničkářka Sophie Ellen, vystupující pod přezdívkou Sou, natočila své akustické album ve svém bytě v Brooklynu. Sama plánuje, že nahrávku jednou vylepší a že si do písní přizve dechovou sekci. I aktuální demoverze na pomezí akustického jazzu a jemné latiny však zní svěže a stojí za poslech.

 

South Texas Jazz Quartet – Live From The Bar At Bohanan’s

První album ze série South Texas Jazz. Swingová nahrávka z roku 2011, kterou při prvním poslechu ocení především staromilci. Nicméně už při druhém poslouchu vystoupí do popředí Texas jako křižovatka žánrů – skupinu totiž inspirovali George Gershwin a Duke Ellington stejně jako Willie Nelson a další velikáni americké country. Jak kapela naznačuje, na serveru Noisetrade je nahrávka k dispozici k volnému stažení pouze dočasně.

 

PTC Quintet – Live

John Raymond (trubka), Aaron Hedenstrom (saxofony), Paul Brandt (klávesy), Andy Detra (basa), Brian Claxton (bicí). Moderní jazzová skupina z Eau Claire (Wisconsin). Mají rádi Joshuu Redmana, Raye Charlese a Radiohead. Sešli se v roce 2009, na tvorbě se podílejí kolektivně. Jejich hudba skvěle swinguje, ale současně v sobě obsahuje atmosféru, kterou u nás v Evropě připisujeme spíše skandinávským kapelám.

 

Nicholas Bridgman – Forest Vision

Nicholas Bridgman, pianista usazený v Los Angeles, se k jazzu dostal až po letech zkušeností s klasickou hudbou. Svá alba prezentuje jako ambientní a meditativní nahrávky inspirované přírodou, avšak ve skutečnosti jde o regulérní jazzové desky. Poté, co letos vydal novinku Evenings On The Coast, zpřístupnil na serveru Noisetrade ke stažení zdarma svůj předchozí titul Forest Vision (2012).

 

Roy Assaf Trio – Second Row Behind The Painter

Izraelský pianista Roy Assaf ve svých 23 letech absolvoval Berklee College of Music a rozhodl se ve Spojených státech zůstat, podobně jako řada jeho krajanů. Hrál s řadou předních kapel, pokračoval ve studiu na Manhattan School of Music a v roce 2012 vydal debutové sólové album Respect. Loni založil trio s basistou Ravivem Markovitzem a s bubeníkem Jakem Goldbasem a letos v květnu v této sestavě vydal album Second Row Behind The Painter.

 

Aaron Parks – Alive In Japan

Pianista Aaron Parks odehrál v roce 2013 několik koncertů v Japonsku v triu s basistou Thomasem Morganem a s bubeníkem RJ Millerem. Poslední vystoupení ve městě Mito si zaznamenal na mobilní telefon, a protože byl s výslednou nahrávkou spokojený, rozhodl se zpřístupnit koncert zdarma. „Peníze, které byste mi za toto album případně chtěli dát, věnujte na charitu v Japonsku nebo jinde, případně si kupte nějakou jinou desku,“ vzkazuje klavírista svým fanouškům s tím, že nahrávka Alive In Japan nemá žádný koncept: „Jde pouze o dokument jedné události, který se mi však zdál dost dobrý na to, abych se o něj podělil.“

 

Bill Mech – Ukulele Songs I a II

Kuriozita na závěr: V době, kdy se i u nás ukulele dostává do módy, nazpíval nenápadný Američan Bill Mech dvakrát osmnáct písní (muzikálových melodií, jazzových standardů a dalších) pouze s doprovodem tohoto nástroje: Sway, My Foolish Heart, Over The Rainbow, When You Wish Upon A Star a jiné písně, které důvěrně znáte.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.