Jazz Sampler No. 18 – stahujte zdarma jazzová alba

20. říjen 2015

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po čase přinášíme další výběr těch nejzajímavějších nahrávek.

LEGÁLNĚ A ZDARMAAlbum stáhnete po kliknutí na titulek odstavce nebo na odkaz v přehrávači. Stahovat můžete zdarma či za dobrovolný příspěvek kapele (name your price).

Lauren Desberg – SidewaysZajímavou newyorskou zpěvačku doprovází v pětici skladeb samí skvělí muzikanti. Aranžmá i produkce tohoto EP jsou tak dobré, až nás překvapí, že je zdarma. V úvodní písničce dokonce jako druhá vokalistka hostuje Gretchen Parlato.

 

Rooms Trio – RoomsTrio z Chicaga využívá ve svých impresionistických kompozicích napůl měkce znějící Rhodes piano a napůl akustický klavír. Kolekce devíti skladeb vyšla před dvěma lety.

 

SacombáPříjemně „vyprázdněná“ aranžmá ve vlastních i převzatých melodiích nám předkládá atypicky obsazené trio z argentinského Buenos Aires. Ač hudba ubíhá bez větších zvratů, kombinace tenorsaxofonu, elektrické basy a perkusí udrží naši pozornost po celou dobu.

 

Rodger Coleman & Sam Byrd– AphelionAlternativněji laděnou hudbu plnou výrazných proměn naopak nabízí duo multiinstrumentalistů z Nashvillu. V jejich třech kompozicích – se stopáží přibližně 14, 27 a 13 minut – sice rozpoznáme určitou formu či koncept, ale jinak se jedná o volnou improvizaci.

 

Jenova 7 – Dusted Jazz Volume 1Zcela jinak jazz chápe americký DJ Jenova 7. Samply ze starých desek vkusně míchá s hiphopovými beaty, africkými rytmy a vlastnoručně natočenými stopami elektrického piana, kytary nebo saxofonu.

 

Janek Gwizdala – Live at 55 BarPůvodem britský basista žije již řadu let ve Spojených státech, kde se etabloval více než dobře. Svou hudbu, zde se syrovou atmosférou živého koncertu, popisuje jako mix Foo Fighters a Milese Davise.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.