Jazz Sampler No. 22 – Stahujte zdarma jazzová alba

10. březen 2016

Po měsíci přinášíme další přehled jazzových alb, která jsou na internetu legálně a zdarma ke stažení. Víte o dalších? Pošlete nám svůj tip na email jazz@rozhlas.cz!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, neváhejte podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Noční Optika – ChatterHudba zavedeného pražského kvinteta s osobitou poetikou má tentokrát o něco blíže k elektrické fusion, než dřívější počiny. Odlišné zvukové pojetí jde ruku v ruce s celkovou náladou samotných kompozic.

 

Andreas Schmidt – PopPůvodní kompozice a úpravy písní Johna Lennona, Madonny či Stinga prezentuje na svém albu pro změnu berlínské trio a jeho hosté. Pop-jazzovým skladbám dominuje ženský vokál Britty-Ann Flechsenharové.

 

Rusconi + Fred Frith – Live in EuropeŽivá nahrávka úspěšného klavírního tria ze Švýcarska, rozšířeného dočasně o britského improvizátora Fritha, přináší stylově vyváženou hudbu. V avantgardních i přístupných skladbách nechybí zkreslené elektrické kytary, tleskání nebo pískání.

 

Sluge – RoyaleAč není zcela jasné, kdo za tímto eklektickým londýnským projektem stojí, šestice kompozic, vkusně kombinujících přímočarý triový jazz, pop a taneční hudbu, stojí za poslech.

 

Factory Quartet – Live at Jazz Is DeadProjev a energie mladého amerického kvartetu připomíná kapelu Charlese Minguse ve vrcholné formě. Ve dvou dlouhých čtvrthodinových medley se střídá volnější improvizace s pevně danými tématy.

 

Gran Capsul – Live au Petit FaucheuxZ francouzského Tours pochází velká jedenáctičlenná kapela s originálním zvukem a proměnlivou intenzitou projevu. V působivých atmosférických skladbách nechybí nejazzové, humorné či teatrální prvky.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio