Jazz Sampler No. 27 – Stahujte zdarma jazzová alba!

10. srpen 2016

Po měsíci přinášíme další přehled jazzových alb, která jsou na internetu legálně a zdarma ke stažení. Víte o dalších? Pošlete nám svůj tip na email jazz@rozhlas.cz!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Johnny Butler – Raise It Up

Newyorský saxofonista a producent na sebe vrství melodie svého saxofonu a následně je v počítači ještě výrazně modifikuje. Jeho spoluhráči pak přidávají precizní groove a vokály. Povedené album ocenil i magazín DownBeat.

 

Clare Wheeler & Tyler Gilmore – Crossing

Příjemná směs jazzu, písničkářství a folku, stejně jako prokomponované a improvizované hudby pochází z Británie. Zpěvačku Wheelerovou na něm doprovází zajímavá sestava: akustické trio s kytarou v doprovodu saxofonového kvarteta. Gilmore diriguje a šestici skladeb také zaranžoval.

 

Ray Dickaty – DCD Trio Live at Eszeweria

Britský saxofonista usazený ve Varšavě pravidelně vydává desky s polskými hudebníky, většinou živě natočené. Na tomto záznamu přináší dlouhé plochy volné a spíše zvukomalebné improvizace, které jsou posluchačsky náročnější, ale nikoli neuchopitelné.

 

The Roaring Lions – The Roaring Lions EP

Hravé dixielandové trio v netradičním obsazení piano, kornet a suzafon (nástroj příbuzný tubě) recesisticky parafrázuje popové a gospelové písně. Pětipísničkové EP vydalo v roce 2012.

 

The John Irvine Band – Next Stop

Jazz-rocková a výtečně zprodukovaná deska vznikla v Edinburghu. Nápadité kompozice nesou řadou slyšitelných vlivů, ale autorský vklad lídra a kytaristy Irvinea pokaždé bezpečně převáží. Jak trefně tvrdí jedna z recenzí, jde o „album, které Allan Holdsworth nikdy nenatočil“.

 

Zenjungle & Tunedin52 – Mesh

Termínem ambientní jazz by se dala popsat zajímavá tvorba irsko-řecké dvojice multiinstrumentalistů a „sběratelů zvuků“. Klidné, leč neustále se proměňující plochy ozvláštňují exoticky znějící sóla tenor- a sopránsaxofonu.

 

Shnabubula – NES Jams

Ještě netradičnější je koncept instrumentálního alba amerického skladatele Samuela Aschera-Weisse alisa Shnabubuly. Hudební doprovody starých počítačových her rozpracovává a stylizuje do skutečně svébytné fusion, kombinující jazz a tzv. chiptune. Výsledek je nad očekávání intenzivní.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.