Jazz Sampler No. 35 – Stahujte zdarma jazzová alba

8. květen 2017

Přinášíme další přehled jazzových alb, která jsou na internetu legálně a zdarma ke stažení. Víte o dalších? Pošlete nám svůj tip na email jazz@rozhlas.cz!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Ezra Collective – Chapter 7

Špičkové mladé kvinteto z Londýna je držitelem řady ocenění a soudobý jazz míchá bez jakýchkoli křečí s Afrobeatem, reggae a hip-hopem. Skutečně originální fúze stojí za poslech.

 

Arthur Hnatek - Lualuna Tai: With DKSJ

Arthur Hnatek patří k bubeníkům, kteří se nebojí větších kompozičních výzev. Pro své EP přizval do studia větší ansámbl, v němž nechybí housle, vibrafon, kytara i elektronika a prozkoumává široká teritoria na pomezí jazzrocku a ambientu. Hnatek rozhodně stojí za pozornost, najdeme ho v kapelách Erika Truffaze, Tigrana Hamasyana nebo Dhafera Youssefa.

 

Joe Marcinek Band – Live at the Side Bar Theatre

Solidní groove a odvázanou improvizaci přináší kapela amerického kytaristy Marcinka. Živák natočený na Floridě obsahuje i zpívané skladby a hostuje na něm klávesista Shaun Martin ze Snarky Puppy.

 

tate – ride or don't

Nad uvolněnými pohodovými beaty se vznáší melancholické jazzové harmonie, samply a především rap. Vše plyne v zastřené atmosféře mladého amerického postpubertálního producenta, který na albu začal pracovat při svých toulkách Evropou, kde se snažil najít sebe sama.

 

The Jack Newman Orchestra – 1954

Jack Newman byl pravděpodobně nejmladší jazzový kapelník v poválečné Anglii. Původně pětičlennou kapelou postupně rozšířil na respektovaný big band, se kterým natočil i toto dávno zapomenuté, ale skvěle swingující album.

 

Apple Juice Kid – Miles Remixed

Zremixovat Milese zní jako ohraný nápad, ale dvanáct vypiplaných a prakticky úplně nových kompozic uznávaného beat makera vás dostane! Ani davisovští nerdi by snad nedokázali uhádnout, z jakých trumpetistových nahrávek všechny samply pochází. Ty nejznámější přitom dozajista překvapí svým zpracováním. Zkuste třeba A Different Blues nebo Tambo.

 

Cordoba – Dream • Consume • Break

Syrové EP chicagského kvinteta osciluje mezi akustickým jazzem a rockem. Vokál zpěvačky Brianny Tong není ohromující, ale jistota mu neschází. Improvizovaná sóla svou prostotou výborně zapadají do celku a pomáhají vážným skladbám pěkně gradovat.

 

Tony Smith Guitar – Boogie G

Instrumentální deska kytaristy z francouzského Limoges má blíže k elektrickému blues a funky než ke klasickému jazzu, nicméně najdeme na ní vyzrálá sóla v santanovském duchu i chytré kompozice.

 

Čtěte také

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.