Jazz Sampler No. 40 – Stahujte zdarma podzimní jazzovou nálož

26. září 2017

Slovní jazykolamy jako skladatelská inspirace, masivní indonéský jazz-rock nebo příjemný moderní jazz studentů z Montrealu. Je tady další přehled jazzu zdarma ke stažení!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

The AwkWords – #00

Zajímavý koncept si zvolilo bruselské klavírní trio: vytvářet skladby, které jsou hudební obdobou slovních přesmyček a jazykolamů. Někdy je výsledek nepravidelný a matoucí doopravdy, jindy je asymetrie a komplexnost pouze zdánlivá.

Gary Rixner – Live at COTA Jazz Fest

Příjemný swing i bytelný groove přináší trio ve složení hammondky, bicí a trombon, na který hraje Rixner, údajně již léta nejlepší hráč na tento nástroj v severní Pensylvánii. Šest kompozic je směsí standardů a vlastních melodií lídra kapely.

Will Savino – Spondee

Pestrý mix zvuků jako z počítačových her, jazzových harmonií a rázných groovů, to vše v povedené eklektické produkci. Druhé sólové album se mladému klávesákovi (a komikovi) z amerického Michiganu povedlo nad očekávání dobře.

Dewa Budjana – Postcard from Bali

Kolik současných indonéských jazzrockových kytaristů znáte? Kdybyste si měli zapamatovat jednoho, pak určitě Dewu Budjanu. Jeho plnohodnotné album je strhující směsí jazzu, rocku a folkových příměsí, za kterou by se nemuseli stydět ani Allan Holdsworth nebo Jeff Beck. Doporučujeme!

Mathieu Quenneville – MQ5tet

Mladé kvinteto z univerzity v kanadském Montrealu natočilo na své druhé EP čtyři vlastní skladby v duchu moderního jazzu. Základní obsazení doplňují ještě tři další hosté a výsledek nezní vůbec špatně.

Mr.Shn – Projections

V žádném sampleru nesmí chybět trocha nu jazzu. Tentokrát se můžete nechat unášet na vláčných hiphopových beatech s uvolněným feelingem a pestrou škálou bizarních samplů z dílny mladého washingtonského producenta.

JC Croyle – Beside Vinyl

Americký bubeník Croyle připravil kolekci sedmi rytmicky-meditativních kompozic, ve kterých ho doprovází hráč na klávesy a baskytarista. Bicí jsou až příliš výrazným středobodem alba, ale celkově deska špatná není.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.