Jazz Sampler No. 43 – Jazzová nadílka alb zdarma

27. prosinec 2017

Koledy v neworleanské úpravě, křehký dánský folk-jazz nebo prog-rocková volná improvizace nejvyššího kalibru. Prosincový sampler čeká na stažení!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Granville Shepherd Elise – ReAMPED

Novozélandský jazz jste možná ještě nikdy neslyšeli. Hudebně v tomto případě nejde o nic folkově-tradičního, ale „jen“ o pořádný groove. Lídr tria, kytarista Nick Granville, patří k nejzajímavějším lokálním muzikantům. Vydal pět desek jako lídr a spolupracoval s Davem Wecklem, Mikem Sternem, Joey DeFrancescem i Kurtem Ellingem.

Gianni Gardner Trio – The Debut (EP)

Klasický přímočarý jazz v podání mladých muzikantů z amerického Connecticutu sice nepřináší nic zásadně inovativního, ale zato skvěle swinguje. Všechny čtyři věci na tomto EP navíc mají dobře ošetřený zvuk.

La Fraîche – Premières Mesures

Taky vám francouzský rap vždycky zní dobře? A co teprve, když se k němu přidá vyhraná kapela se sólujícím saxofonistou v čele! Tahle partička z jižní Francie je aktivní už od roku 2013 a zní každým rokem lépe.

Mahogany the Artist – Happy Holidays Love

Je libo Tichou noc v úpravě à la New Orleans? Malý vánoční dárek dallaské zpěvačky v podobě tří skladeb nabízí pro české uši vcelku netradiční verze koled. Za poslech stojí i Mahoganino „nevánoční“ album Her Song Vol 1.

I Think You're Awesome – The Acoustic Kiss Your Darlings EP

Za opravdu nápaditou akustickou směsí folku, písničkářství a jazzu stojí čtveřice zdatných dánských hudebníků. Jejich skladby mají charakter barvitých příběhů, od jejichž rozvíjení se lze jen těžko odtrhnout. Vážnohudební polohy s cellem a klavírem střídá jazzový saxofon podložený krásně sejmutým kontrabasem.

Minus – minus

Není jazz-rock jako jazz-rock. Tohle oregonské trio se styly nakládá poněkud jinak, respektive nakládalo už v roce 1996, kdy byla tato nahrávka pořízena. Zjevně si za ní kapela stále stojí, protože ji letos kompletně přemíchala a umístila na web ke stažení. Sami muzikanti svou hudbu označují jako „free-improv power trio brutality“. No nenaláká vás to k poslechu?

Elves Aren't The Same – As Ghettos

Za deseti funky-jazzovými kompozicemi stojí kapela bubeníka Nathana Keistera. Spíše než o plnohodnotné skladby jde o náladotvorné groovy natočené možná kdesi uprostřed noci během dlouhých garážových jamů.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.