Jazz Sampler No. 50 – Stahujte zdarma 15 mimořádných alb

10. srpen 2018

Jubilejní Sampler přináší obří nálož skvělé hudby z Finska, Švýcarska, Španělska, Mexika, Brazílie, Anglie i Spojených států. Teď už se na nedostatek jazzu nemůžete vymlouvat!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

No Filter – No Filter

Funk–rockovou fúzi z finského města Jyväskylä ocení fandové kapel typu Medeski, Martin & Wood. Instrumentálky postavené na syrových groovech naštěstí netrpí skandinávskou zádumčivostí a skvěle šlapou.

Siònia – Brandada Manyaga

Velmi zajímavou záležitostí je šest tracků téhle barcelonské formace. V originálním obsazení DJ, piano/syntezátor, kytara a bicí čtveřice vytváří skutečně unikátní fúzi, kde se jazzová sóla střídají s rockovými plochami a množstvím samplů.

Nelson Pari – Defining

Nelson miluje kytaru, jazz a víno – už na první pohled sympatický projekt vzápětí překvapí i nadprůměrně vynikající hudbou, která rozhodně nevznikala v opilosti, natožpak v kocovině. Pari své vášně rozvíjí v Londýně, doprovázen pěti skvělými spoluhráči zřejmě italského původu.

C E C E L I A – Devoted & Loved

Kombinace jazzových a soulových prvků (ideálně ve formě samplů) funguje v kombinaci s hiphopovými beaty skoro vždycky skvěle. Tento pěkně zprodukovaný britsko-irský projekt navíc zdobí hlas zpěvačky Cecelie.

James Davis Quintet – Disappearing Roads

Čtyři libozvučné kompozice inspirované střídáním životních etap dotáhlo chicagské kvinteto k dokonalosti během loňské třídenní rezidence v místním klubu. Pak se hned vrhlo do studia. Jak je vidět, z Chicaga už dávno nezní jen skvělé blues.

Jacob Juusola – Solotude

Americký kytarista patří k těm, o kterých jste nikdy neslyšeli, ale kteří by strčili většinu hráčů české scény do kapsy. Na své album natočil sólově na kytaru třináct skladeb (převážně standardů), které hraje s neuvěřitelným citem pro rytmus, harmonii i melodii a ve kterých zvládá až nepochopitelně obstarat všechny tyto prvky najednou.

Max Ridley – Max Ridley's Sci​-​Fi Band

Mladý americký kontrabasista a skladatel se přirozeně inspiruje nejrůznějšími odkazy, které mu hudební odkaz jeho země nabízí. Za struny svého nástroje umí vzít energicky jako Charles Mingus, dokáže napsat country-folkovou baladu, free-jazzově se odvázat nebo navést své spoluhráče do kultivované cool-jazzové polyfonie. Také stojí za pozornost, že roli bubeníka zastává stepař.

Kieran Daly – Kieran Daly

Avantgardista, filozof a teoretik Daly pracuje ve své tvorbě s hudebními strukturami a formami, především pak s jejich narušováním. Milovníci hudebních úletů ocení na této nahrávce vše od hledání nových cest přes názvy skladeb.

Gerah – Gerah

Nahrávka další strhující kytarové fúze tohoto výběru vznikla pro změnu ve švýcarské Basileji. Výraznou roli hrají atypické rytmy a groovy, nad kterými se s naprostou jistotou vznáší sólové improvizace lídra Raphaëla Milcenta. Skvělé!

Trio Thomastique – Sea Breeze EP

Příjemné instrumentálky jako stvořené pro letní přímořské večírky natočilo vyhrané belgické trio, které ve své tvorbě kombinuje hopsavý starý swing, gypsy jazz i pop.

Prog Jazz do Absurdo – Prog Jazz para Baixinhos

Absurdní prog jazz zatím není zcela etablovaným žánrem, jen co je pravda. Zábavná novinka z Brazílie však posouvá tento sen hudebního kolektivu ze Sao Paula o krok blíže realitě. Je osvěžující slyšet jazz, který se nebere příliš vážně.

Susan Gaeta and Mike Sobel – Detour Ahead

I pohodová nenáročná jazzová alba se zpěvačkou a malou doprovodnou kapelou jsou potřeba. Tato deska navíc obsahuje relativně neznámé standardy, je dobře nahraná a muzikanti rozhodně nejsou žádní začátečníci.

Jack Davies – Colossus

Až na dva hosty v jedné ze sedmi skladeb si kanadský multiinstrumentalista natočil a zprodukoval celé své zbrusu nové album sám. Nutno říct, že je to trochu slyšet, nicméně nelze mu upřít nápady a cit pro nečekané stylové kombinace, stejně jako pro rozumnou délku basových sól.

Timothy Franklin – Counterpoints

Živá nahrávka z melbournského klubu Lebowskis není stará ani dva měsíce. Etablovaný lokální saxofonista, vycházející především z Coltranea, ji natočil koncem června se svým kvartetem. Nerozstříhaný půlhodinový set je charakteristický velkými dynamickými a výrazovými kontrasty.

Justin Allan Arnold – American Fugue

Míchat bebop a Bacha samozřejmě není žádný světový objev. Mexický skladatel a pianista amerického původu tak ovšem činí poměrně striktně a nutno říct, že také velmi vkusně. Jeho krátké skladby pro sólové piano lze navíc za dobrovolný příspěvek získat i v notách.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.