Jazz Sampler No. 60 ‒ Nejen osmibitový jazz zdarma ke stažení

26. srpen 2019

Jubilejní šedesátý díl Jazz Sampleru vám představí životní výpověď bostonského skladatele Steva Goulda s hostujícím Jerrym Bergonzim, dva skvělé projekty s různými pohledy na osmibitovou hudbu, úspěšné kanadské trio nebo live záznam ethio-jazzového koncertu.

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Steve Gould: Talkin’ on Myself 

První úlovek je ohlédnutím za životem a kariérou bostonského skladatele a pedagoga Steva Goulda. Naleznete zde prakticky všechny tradiční styly  blues, bossa novu, bebop, pop i baladu v duchu gospelu s názvem Comin’ Home, jež připomíná slavnou Mo’ Better Blues. Skladba The City je poctou nikdy nespícímu New Yorku a úvodní kompozice zase tvorbě Jacka Kerouaca. K albu autor přiložil text, kde se dočtete, jak nahrávky vznikaly a že mezi nejmladším a nejstarším hráčem je věkový rozdíl padesáti let. Pokud vám jsou někteří z interpretů již po poslechu povědomí, nejste na omylu party tenor saxofonu nahrál Jerry Bergonzi a kromě toho v kapele hrají jeho spoluhráči Plamen Karadonev, Greg Lougham a Austin McMahon. Na většině nahrávek zpívá Nedelka Prescod. 

The 8-Bit Big Band: Album 1 - Press Start! 

Album amerického bigbandu je věnováno soundtrackům několika her, z nichž asi nejznámější je Mario, virtuální legenda poloviny osmdesátých a devadesátých let. Na nahrávání se podílelo téměř padesát profesionálních hudebníků nejen newyorské jazzové scény, mezi nimi například někdejší studentka Phila Woodse, Grace Kelly. Pokud jako já nepatříte mezi fanoušky herních konzolí, doporučuji vám i přesto poslechnout si původní hudbu ze soundtracku a porovnat s aranžmá bigbandu. Perfektní aranže Charlieho Rosena, skvělé výkony sólistů i lídrů dechových sekcí, s poslechem rozhodně neváhejte. 

Nyalas Band: Live At The Lilypad

V pořadí druhá bostonská parta v tomto díle Sampleru vydala v červenci výběr ze svého vystoupení v Cambridgi. Sama kapela se škatulkuje do stylu ethio-jazz, nechybí ale i funk. Na živý záznam to není špatné, ale jednotlivé skladby jsou si náladou i melodií tak podobné, až splývají. 

The Windscale Blues Experiment: SPIRAL-5

Vraťme se zpět do Evropy a představme si experimentální album, jež nese podtitul generátor beatu. Britský projekt existuje od roku 2003 a nyní přichází s albem, jež pracuje s techno-funkovými riffy a syntezátorem a skladby staví na improvizaci příčné flétny, saxofonů a klarinetů. Víceméně se jedná o krátké smyčky, jimž dominuje volná improvizace. 

BADBADNOTGOOD: BBNG2

Tento projekt už jste v Jazz Sampleru mohli zaregistrovat, na kontu má ale vícero alb, z nichž některá (ta starší) můžete stahovat zdarma. Jedná se o kanadskou kapelu, jejíž kariéra se v současné době slibně vyvíjí a která koncertuje i za hranicemi domoviny a kontinentu. Kromě tří zakládajících členů na albu uslyšíte také hostujícího saxofonistu a kytaristu. Žánrově kapela osciluje mezi hip-hopem a jazzem a je to povedená fúze! 

Carl Dewhurst: Ormus 

Carl Devhurst je australský kytarista a pedagog a toto je jeho druhé studiové album z roku 2007, až nyní nahrané na Bandcamp. Společně s bubeníkem Simonem Bakerem vytvářejí sympaticky intimní plochy. Tato intimita je narušena skladbou Tread Lightly, což je v rámci alba příjemným zpestřením. Pokud se vám tento počin zalíbil, Carl Devhurst poskytuje zdarma ke stažení i některá další alba.

aivi & shurasshu : The Black Box

Poslední album, které v tomto díle představíme, je opět věnováno osmibitové hudbě a vzniklo v Kalifornii, ačkoli digitální album obsahuje booklet a skoro třicetistránkový komiks ve stylu japonského anime. Za projektem stojí pianistka Aivi Tran a Steven Velema, který pracoval s chiptunem. Na rozdíl od 8-Bit Big Bandu, který osmibitovou herní hudbu velkolepě přepracoval, toto duo naopak ponechává autentický zvuk osmdesátých a devadesátých let a vytváří tak zajímavou kombinaci elektronické hudby a akustického piana. 

autor: Nela Dusová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka