Jazz Sampler No. 61 ‒ stahujte fúze zdarma do podzimních plískanic

30. září 2019

Nový díl Sampleru načneme pozvolna a vrátíme se k novinkám od interpretů, které, pokud jste pravidelnými čtenáři, jste si mohli poslechnout už v létě. Kromě toho přinášíme tipy na kvalitní nejen jazz-rockovou fúzi z různých koutů světa, ale i standardy a krátké hudební črty.

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Ukeme - Make Peace With Dead

Album balancující na pomezí hip-hopu, neo-soulu, jazzu i prvků raggae, které opravdu dobře „šlape“. Z popisku u alba není jasné, zda se jedná o počin jednoho hudebníka, nebo více lidí. Každopádně pokud na albu slyšíme rytmickou sekci, je její souhra tím nejlepším, co posluchači elektronická verze alba poskytuje.

Triorität - Skorphut EP

EP německé kapely nese žánrovou nálepku „dancefloor jazz“, to jest improvizovaná fúze (disco/hip-hop/jazz/house) přístupná i širšímu posluchačskému okruhu. Trio ve složení klávesy, baskytara a bicí nabízí spoustu precizních hudebních vychytávek, ale žánrově i formálně pořád zůstává ukotveno pevně mimo vody jazzového experimentu. 

Joona Samuel - The Act Of Disintegration

Za tímto debutovým EP stojí finský kytarista Joona Samuel, který si ke svému debutu přizval nemálo výborných instrumentalistů. V rytmice se tak vystřídá hned několik klavíristů a nechybí ani dechová sekce - saxofonista a flétnista. Žánrově debut čerpá z jazz-rockové fúze a dle slov lídra má nejblíže k ikonickým Jaga Jazzist. EP je tříaktovou studií výstavby fikce v hudbě. 

Skeeboo - Moods And Modes vol. I

Tento playlist je sbírkou několika krátkých hudebních skic z pera italského umělce, který se inspiroval improvizační metodou Forresta Kineyho. Skeeboo pracuje minimalisticky z hlediska užitého materiálu - pro své nálady volí vždy jeden typ stupnice (pentatoniku, bluesovou stupnici) a je limitován jejími možnostmi. Jedná se spíše o experiment než poslechovou záležitost. 

Optometrist - Solar Affixes

Mitch Protheroe je multiinstrumentalista z Philadelphie a rovněž už jste se zde o něm a jeho tvorbě mohli dočíst. Pod pseudonymem Optometrist publikuje pravidelně a hojně, což je občas trochu na škodu, protože se nijak výrazně nevymezuje. V tomto konkrétním případě si můžete poslechnout dvě kompozice, které se jednomyslně hlásí k fúzi. 

Jason Kearse - CLASSIC

Pianista z Marylandu Jason Kearse nahrává na Bandcamp úpravy svých oblíbených standardů. Opět nevíme, zda se jedná o trio, nebo si skladby nahrál sám. V playlistu naleznete například slavné Davisovy Milestones.

autor: Nela Dusová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.