Jazz Sampler No. 62 ‒ podzimní porce jazzu pro nenasytné hledače

30. říjen 2019

Podzimní díl Jazz Sampleru přináší opět řadu zajímavých alb zdarma ke stažení. Jistě neváhejte a poslechněte si propracovaný debut kontrabasisty Shimpeye Ogawy, profilové album bubeníka Ritsona nebo experimentální počin ve stylu beat music od Spotovského. Ani tentokrát nechybí několik alb, jež nesou rysy fúze ‒ i ta stojí za poslech!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Shimpei Ogawa Where I Am 

Třešničkou tohoto vydání Jazz Sampleru je nadějné EP kalifornského kontrabasisty Shimpeie Ogawy, který nejen že dal dohromady sexteto, ale navíc pro něj i komponuje a aranžuje skladby. Zajímavě zvolil nástrojové obsazení, z čehož ucho asi nejvíce potěší dialog barev kontrabasu, vibrafonu a dvou saxofonů. Posluchači ocení moderní, lehký zvuk a nápaditou, vygradovanou improvizaci sólistů. 

Pretty Personalities Soul and Spirit

Trio Pretty Personalities z Long Beach v Kalifornii se na Bandcampu objevuje již poněkolikáté, nyní s novým titulem Soul and Spirit. Něžné meditativní pasáže střídají volné improvizační plochy, to vše je propojeno mluveným slovem až apelativního rázu, místy se snahou o otevření dialogu s posluchačem. V porovnání s předešlými alby se Pretty Personalities vzdálili od formy nejdále, jak to zatím dovedli. 

Spotovsky Hippotamus for Christmas EP

Umělec z ruského Petrohradu, Spotovsky, do svého nového experimentálního EP vybral rozličné nahrávky z minulého století a vcelku vkusně je upravil do stylu beat music. Titulní písní je vánoční hit tehdy desetileté zpěvačky Gayly Peevey z roku 1953, na EP také uslyšíte Deana Martina, ale i slavné instrumentalisty, jako Johna Coltranea.

Will Ritson Portrait

Will Ritson je mladý londýnský bubeník, zpěvák, songwriter a producent. Na Bandcampu nyní publikoval svou sólovou desku, jež je celá věnována bicí soupravě a volné improvizaci. Kromě soupravy zahrnul Ritson do svého počinu také další perkusivní nástroje. 

Alchemical Playgrounds Veneficas 

Avantgardní, freejazzové, experimentální album slovinského kvarteta. Nahrávky vznikly pravděpodobně v roce 2016 a kromě tracků v odkazu naleznete i příběh, jak album vznikalo, tedy v cizím domě v horách. Samotné nahrávky jsou také příběhem. Některé kusy jsou úplně volné, některé naopak definovány svobodnou fúzí. 

FLEEDAMI The FLEEDAMI 3: Live! Adventure Music

Živý záznam koncertu tria z Colorada ve složení kytara, kontrabas, bicí. Překvapí nápadité kompozice a plný zvuk kapely. Nejedná se o jazz, spíše energickou a moderní fúzi. Zvukově trio trochu připomíná slavné The Aristocrats.

autor: Nela Dusová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka