Jazz Sampler No. 63: Stahujte novoroční jazzovou nadílku

12. leden 2020

Novoroční díl Jazz Sampleru již tradičně přináší několik tipů na kvalitní fúzi, ale třeba i meditativní záznam z koncertu dvou talentovaných kanadských hudebnic. Jistě neváhejte s poslechem ryze jazzového a moderního EP kvinteta americké trumpetistky. Jako alternativu nabízíme experiment v podání dechových nástrojů.

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Nicholas Bonneyrat - The Path Ahead

Multiinstrumentalista Nicholas Bonneyrat v rámci svého studia v Paříži nahrál EP. To vznikalo společně s diplomovou prací, jež se věnuje vlivu východních kultur na západní, zejména v oblasti hudby. Proto vás asi nepřekvapí jeho obsah. Bonneyrat sám nahrál bicí, basu a klávesy, ke spolupráci si ale přizval dalších sedm hudebníků. Fúzi rocku, popu a jazzu dominují dechové nástroje, kytary a housle.

The Windscale Blues Experiment - Blowback 

Autorský počin Nigela Manninga, který není zařazen do Sampleru poprvé. Album nahrál sám na několik dechových nástrojů (flétnu, klarinet a saxofon), jak sám podotýká, bez jakéhokoli doprovodného nástroje. Jedná se o starší nahrávky, jež jsou věnovány jednomu z nejobsáhlejších hudebních stylů vůbec - blues, syrovému a bez konvencí.

Astrid Lyre & Alicia Murray - Live at the White Room

Kanadské duo ve složení kytary (Astrid Lyre) a bicích (Alicie Murray) zveřejnilo na Bandcampu záznam z koncertu. Obě hudebnice žijí v Britské Kolumbii a jejich hudba je meditativní, avšak ovlivněna rockem, a to zejména u Lyre, proto do svého repertoáru neváhá zařadit slavnou Eleanor Rigby.

Tiny Planet - Tiny Planet

Kapela z amerického Seattlu ve složení Emmett Lucas, Sam Clement, Xander Johns, Lukas Svetich a Konnor Wartelle servíruje své profilové album o několika chodech různých barev a chutí. Jednotícím prvkem je i zde fúze, tentokrát funku, metalu a ambientu, to ale nebrání do repertoáru zařadit poněkud svéráznou medley sestávající ze dvou ikonických jazzových skladeb - Take Five a Giant Steps. Na jedné z nahrávek hostuje zpěvačka Race Simmons a v jiné zase pianista Luke Sorensen.

Fluorescence - EP - Fall 2019

Debut v podobě EP, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Kvinteto z Bostonu je více než genderově vyvážené, v sestavě figurují hned tři dámy - trumpetistka a skladatelka Miranda Agnew, saxofonistka Veronica Leahy a kontrabasistka Anna Abondolo. Pánskou složku tvoří pianista Noam Borns a bubeník Julian Miltenberger. Jde o profesionální počin, ale vzhledem k věku hráčů lze usoudit, že se jedná o studentskou kapelu. Kompozice Mirandy Agnew jsou však nezvykle vyzrálé a moderní.

Many Vibes - Noire

Tečkou za tímto dílem Sampleru jsou nálady z Portugalska, kombinující retro úryvky, staré nahrávky, samply a barvy. Kdo za tímto projektem stojí, se na Bandcampu ale nedočtete.

autor: Nela Dusová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.