Jazz Sampler No. 64: hudby grátis není nikdy dost

1. únor 2020

Únorový Jazz Sampler přináší i tentokrát tipy ke stažení alb zdarma - tentokrát si vybere snad každý. Ve výběru naleznete povedené album mladé vibrafonistky Lolly Allen, odvážný experiment z Berlína, nálož brazilského groovu, kytarovou tradici, volný dialog korejských perkusí s dechovými nástroji i postjazzový počin dvou švýcarských hudebníků. 

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Lolly Allen - Coming Home

Vibrafonistka a skladatelka původem z kalifornského LA Lolly Allen má na kontě spolupráci například s Bobem Mintzerem nebo Marií Schneider. Nyní vydává album jazzových standardů ve vlastním aranžmá, na kterém se rovněž podíleli Josh Nelson a Tom Owens. Vedle Allenové na albu dominuje saxofonista Danny Janklow. 

Coi.te Quatuor - Live at Serious Series Berlin

Záznam z berlínského hudebního festivalu nabízí netradiční experiment pro opravdové fajnšmekry. Louise Volkmann, již zkušená saxofonistka s mezinárodním renomé, pro své vystoupení na jedné z jazzových sérií sestavila originální projekt, v němž vedle alt saxofonu figurují vcelku netradiční nástroje pro jazz, viola a cello, a také preparovaný klavír. Jedná se o volnou improvizaci s místy jasně danými strukturami a mluveným slovem. Přiznám se, že podlehnout kouzlu této hudby se mi podařilo až na několikátý pokus. 

Chris Shanin - Life Song

Oproti tomu Chris Shahin, kalifornský kytarista ze San Jose, nabízí zdarma ke stažení autorskou všehochuť s trochou hudebních klišé, která někdy přijdou vhod. Pokud u poslechu vydržíte, potěší vás vkusná kombinace akustické kytary a smyčců.

Agui Bueno and Edison X - ImproFromBrazil

Brazilské duo dvou multiinstrumentalistů reaguje na chaotičnost jednoho z brazilských velkoměst, São Paula, a vytvořilo album, jež staví na principech improvizace. V podání dvou mladých hudebníků tak vyslechnete několik tracků, vyrážejících dech bytelným groovem.

Tony Bali - Tiny Recording Session 

Kytarista z kanadského Montréalu Tony Bali publikoval na Bandcampu záznamy z nahrávání se svými kolegy - kontrabasistou Vincentem Dessureaultem a bubeníkem Sergiem D’isantem. Demo obsahuje sólové provedení standardu It Could Happen To You, v triu potom blues a baladu I Fall In Love Too Easily.

Jeff Chan & Suwan Choi - Dialogue 

Jeff Chan je multiinstrumentalista působící v Chicagu - k dialogickému vystoupení přizval korejského umělce Suwan Choie, který se věnuje hře na pungmul (tradiční korejský perkusivní nástroj). Vzájemně se oba snaží přiblížit domácímu publiku nejen korejskou kulturu, ale i improvizační, potažmo jazzovou tradici. Jeffa Chana na nahrávkách uslyšíte hrát na příčnou flétnu, tenor saxofon a basklarinet.

Me&Mobi - Music Television 

Posledním tipem k poslechu je demo Me&Tobi, dvou švýcarských hudebníků z Bernu - Philippa Schlottera a Freuda Bürkiho. Sami svůj styl definují jako urban postjazz, ovlivněný hiphopem a dalšími moderními směry. Raději než na Bandcampu doporučuji zhlédnout rovnou ve formě klipu na YouTube. Pěkná práce.

autor: Nela Dusová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.