Jazz Sampler No. 66: Bandcamp za časů korony

8. duben 2020

Dubnový Jazz Sampler přináší výběr titulů, jež jazzoví hudebníci nabízejí volně ke stažení během koronavirové pandemie k domácímu poslechu. S příchodem jara se takových nahrávek vyrojila spousta. Někteří umělci reagují na nastalou situaci, a tak si můžete poslechnout například domácí koncert nebo album nahrané v několika různých domácnostech napříč kontinenty. Ačkoli se jedná o snímky zdarma ke stažení, hudebníci nyní zajisté ocení váš dobrovolný příspěvek.  

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Andrew Oliver - House Bound Jazz

V reakci na pandemii vzniklo album House Bound Jazz, na němž se podíleli současní interpreti hot music, a to rovnou ze dvou různých kontinentů. Za jednorázovým projektem stojí londýnský pianista Andrew Oliver, který ke spolupráci oslovil přátele z Velké Británie, Německa a Spojených států. Společně, avšak každý sám, nahráli celou desku odkazující k prvopočátkům jazzu.

Tom Rainey / Ingrid Laubrock - Stir Craz

Dvojice newyorských hudebníků se po dobu nouzového stavu rozhodla zveřejňovat doma nahranou volnou  improvizaci. Uslyšíte bubeníka Toma Raineyho a saxofonistku Ingrid Laubrock na sopránový i tenorový saxofon. Pokud vás „nahlédnutí“ do domácího prostředí baví, brouzdejte také na Instagramu, kde řada hudebníků zveřejňuje hudbu z domova pod hashtagem #livefromourlivingrooms. 



Misael Parola - Bonsai

Argentinský saxofonista Misael Parola vydává debutové album, na kterém obstaral rovněž party klarinetu a příčné flétny. Sekundují mu pianista Alan Zimmerman, kontrabasista Ezequiel Dutil a bubeník Sebastian Groshaus. 

Ryan Pate - Pandemic Standards

S pandemickými standardy přichází kalifornský kytarista Ryan Pate. K poslechu nabízí osobité a intimní zpracování takových jazzových stálic, jako jsou například Everything Happens To Me nebo Everytime We Say Goodbye. 

Hummucide - Live At The Arcade

Hummucide je kvarteto z Nového Zélandu. Na Bandcampu nyní zveřejnili záznam svého vystoupení z tamního festivalu The Performance Arcade. Jedná se o vkusnou fúzi rocku, funku a moderního jazzu v podání tenor saxofonu, kláves a syntezátoru, baskytary a bicích. 

Ray Gehring - Tenting Tonight

Dalším kytaristou v tomto čísle Jazz Sampleru je Ray Gehring z New Yorku se svým albem Tenting Tonight. I on nabízí k poslechu vlastní interpretaci řady standardů, a to nejenom na této desce. Zdarma k poslechu poskytuje většinu ze své diskografie. 



Fantastic Swimmers - Piano Concert #3

Běloruský projekt Fantastic Swimmers vznikl na začátku milénia a za jeho zrodem stojí Viktar Siamaška. Fantastic Swimmers organizují koncerty a rovněž pořizují i studiové nahrávky. V tomto případě se jedná o živé vystoupení sedmi různých klavíristů, z nichž každý předvedl několik krátkých volně improvizovaných výstupů.

autor: Nela Dusová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.