Jazz Sampler No. 67: Stahujte všechny tváře jazzové fúze

14. květen 2020

Květnový Jazz Sampler nabízí k poslechu starší nahrávky i aktuální alba ze světa jazzu. Neváhejte a stáhněte si zdarma komorní jazz v podání Solar Sail, popjazzovou spolupráci skotského instrumentálního ansámblu s několika různými vokalisty nebo temperamentní jazzrockovou fúzi ze srdce Argentiny.

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Fat-Suit - Equinox Sessions - Series One

Fat-Suit je skotský desetičlenný instrumentální ansámbl, jenž na EP Equinox Sessions přizval ke spolupráci čtyři sólové zpěváky. Fat-Suit může v některých ohledech připomínat Snarky Puppy s tím rozdílem, že oproti svým slavnějším americkým kolegům více tíhnou k popu a rocku. 

Dave Trenkel, Page Hundemer, Dave Storrs - Who’s Doing That? 

Studiový záznam oregonského tria pochází z roku 2007. Teprve nyní je však pro vás volně k dispozici trocha instrumentálního free jazzu v podání kláves, basy a bicích, nechybí ani spousta elektroniky. Na albu naleznete skladbu věnovanou pianistce a harfistce Alice Coltraneové, která zemřela týden před pořízením záznamu. 

Solar Sail Project - Solar Sail 

Dvojice multiinstrumentalistů z New Jersey poskytuje zdarma k poslechu album, jež žánrově vychází z fúze. Podle autorů se jedná o takzvaný chamber jazz. Komorní fúze v podání Solar Sail ale nemá daleko ani k rocku.  Na nahrávkách dominuje cello, jež v kombinaci s kytarou vytváří vkusnou a zajímavou barevnou strukturu. 


Louis Beaudoin-de la Sablonnière 

Neuspořádané entropie Kanaďana Louise Beaudoina jsou po předchozích tipech k poslechu trochu oříškem, ale pokud máte chuť na trochu volné kytarové improvizace, přijde vám tento odkaz vhod.

Alex Massa Plays Well With Others - Adventure #1 glaspie/haas

Na albu Adventure #1 naleznete kompozice trumpetisty Alexe Massy, klávesisty Briana Haase a také jednu vypůjčenou od jazzové ikony Milese Davise. Desku natočili Massa a Haas společně s bubeníkem Nikkim Glaspiem. Playing Well With Others vychází z Massovy osobní zkušenosti, kdy podnikl měsíční turné po Státech a v každém městě najal jiné hudebníky. 

The Flow - In The Flow

Zpět k fúzi. Debutové EP kalifornského sextetu těží z lety prověřené tradice – kombinace funku, soulu a R&B. Kapela se odkazuje ke „zlatým sedmdesátým”, novátorství tedy nečekejte. 

ROMÁN - ROMÁN

Ani poslední z tipů se nevyhýbá fúzi, tentokrát jazzrockové. Temperamentní a dynamickou desku nahrálo kvarteto z Argentiny, jedná se o starší počin z roku 2015. Vedle dominantního kytarového elementu na albu také figuruje sólová trubka. 

autor: Nela Dusová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.