Kamasiho vesmírný koráb míří do Prahy

26. březen 2019

Saxofonista Kamasi Washington ještě přidá grády k letnímu žáru, 7. července hodlá nažhavit publikum v pražském Paláci Akropolis. A není jediným „navrátilcem“. V rámci nadžánrového festivalu Respect a jeho doprovodných koncertů vystoupí také Erik Truffaz, Mulatu Astatke, Gogo Penguin či Orlando Julius & The Heliocentrics.

Kamasi Washington

7. 7. Palác Akropolis, Praha

Jeden z nejnápadnějších a nejpopulárnějších představitelů losangeleské scény, saxofonista Kamasi Washington, se u nás loni poprvé představil osobně právě díky vizionářské dramaturgii Respectu. Koncert v pražské Arše se vydařil natolik, že si žádá repete.

Kamasi Washington v Jazz Testu: Předčasně vyslaná zpráva o jazzovém spasiteli

Kamasi Washington – Heaven and Earth v Jazz Testu

Kamasi Washington vždy tak trochu pohrdal newyorskou jazzovou scénou, k níž nikdy nepřilnul. Nemá rád pojem jazz, říká že „hudba je prostě hudba.“ To nic nemění na tom, že Heaven and Earth je dobrá jazzová deska. Stačí to?

Co je u Kamasiho od minulé návštěvy nového? Saxofonista a skladatel momentálně projíždí svět v rámci rozsáhlého turné, v době psaní článku si ho užívalo latinskoamerické publikum. Celá kapela je tudíž důkladně sehraná i rozehraná. Podle rozhovoru s titulkem „What Is In My Bag“ také saxofonista po cestě poslouchá spoustu afrobeatu a funku. A rozhodně se nehodlá opakovat, natož jenom přehrávat motivy a triky známé z desek.

„Hodně času trávím na turné… a to je zatraceně velký rozdíl oproti nahrávání. Musíte se napojit na lidi na úplně jiném levelu. Začnete vidět, že všichni bojujeme stejný boj, jsme na stejné straně barikády. Navzdory všem těm hranicím, jazykové bariéře a různým kulturám. Všichni jsme spojeni tím, jak žijeme jeden lidský život. Tenhle aspekt, to, jak vnímám vzájemné propojení celého světa, mění moji hudbu. Vkládám ono vědomí do svého soundu a díky tomuto aspektu jsem schopen dostat se dál, než jsem kdy doufal,“ vystihl Kamasi magii hudby. Čekejme zkrátka od koncertu ohromnou vůli sdílet.

GoGo Penguin v Jazz Testu: Nové album s rozpaky

GoGo Penguin: A Humdrum Star v Jazz Testu

„Odkaz na taneční hudbu je jasný v tom, že naprostá většina skladeb je ve čtyřčtvrtečním metru, bicí drží celou dobu vyloženě taneční groove,“ vysvětluje na úvod Jazz Testu Jan Aleš, který několik let působil jako pianista po boku Laca Decziho a v současnosti hrává například s Klárou Vytiskovou.

Gogo Penguin

3. 4. Praha, Palác Akropolis

V rámci Other Music, „sesterské“ koncertní řady Respectu, přicestují už v dubnu tři novátoři z Manchesteru. Jejich prolnutí zvuku tradičního pianového tria s netradičními inspiracemi v trip hopu či breakbeatu je stále vzrušující, od poslední návštěvy stejného místa v říjnu 2017 mají navíc Gogo Penguin novou nahrávku. Neomezí se jen na Prahu. O den později, tedy 4.4., zahrají v Olomouci, konkrétně v Jazz Tibet Clubu, a 5. 4. ještě zajedou na JazzFestBrno.

Orlando Julius & The Heliocentrics

20. 5. Praha, Palác Akropolis

Britští Heliocentrics prosluli hudebním hledačstvím, neuznávajícím žádné žánrové, natož státní hranice. V minulosti se postarali například o více než důstojný doprovod legendám jako Mulatu Astatke či Lloyd Miller. Pravidelně také spolupracují s ikonickým nigerijským saxofonistou Orlandem Juliem (1973), přirozeně spojujícím západoafrické styly juju music a highlife s kosmopolitním afrobeatem, s jazzem a funkem. S Heliocentrics vydal v roce 2014 ceněné album Jaiyede Afro.

10 jazzových koncertů, které stojí za to slyšet v novém roce

John Zorn

Koncerty v Česku chystají Stanley Clarke, John Zorn či GoGo Penguin. Nový rok sotva začal a nabídka výjimečných jazzových vystoupení už je nepřeberná.

Mulatu Astatke a další

15. a 16. 6. Praha, V.HOLE (Volnočasové centrum Holešovice)

Také open air festival Respect, primárně zaměřený na nejrůznější fúze etnické hudby, má tradičně co nabídnout jazzovým fandům. Tentokrát se vrací například vynálezce ethiojazzu Mulatu Astatke. V rámci nedělního programu zahraje také nadnárodní projekt Tomáše Lišky Invisible World, jehož zaměření padne do dramaturgie festivalu jako ulité.

Erik Truffaz 4tet feat. Nya

27. 9. Praha, Palác Akropolis

Erik Truffaz patří se svými různorodými projekty k pravidelným hostům Respectu. Není divu, že přijede i v rámci turné k oslavě 20. výročí vydání již opravdu legendární, stylotvorné desky Bending New Corners. Jistě, že se koncert neobejde bez hosta, který „byl tehdy při tom“. Na narozeninovém večírku na pokračování nebude chybět rapper Nya.

Spustit audio