Kenny Garrett – Do Your Dance!

9. srpen 2016

Ve svých pětapadesáti letech, z nichž většinu strávil v první lize zámořské jazzové scény, by už klidně mohl požívat výhod uznávaného veterána, dát průchod svým skrytým uměleckým ambicím a o reakce okolí se příliš nestarat. Detroitskému saxofonistovi a flétnistovi Kennymu Garrettovi nicméně stále jde především o to, aby své publikum pobavil a roztančil. Výsledkem tohoto snažení je i deska Do Your Dance!, kterou volíme Albem týdne.

„Kolem sebe vidím lidi lačné po hudbě, při níž můžou tančit a dát tak průchod svým emocím,“ uvedl v komentáři ke svému novému albu Kenny Garrett. Deskou Do Your Dance! rozhodně své lačnící publikum nezklame. Servíruje mu opravdu pestrý mix tanečních rytmů – od calypsa přes brazilskou bossa novu až k údernému hip hopu.

Dlužno říci, že na cestě k posluchačově přízni nijak neslevuje ze svého mimořádně vysokého hráčského a skladatelského standardu. Zejména dva úvodní tituly Philly a Backyard Groove i závěrečná Chasing the Wind se nesou na podobné vlně jako Garrettova skvělá alba Black Hope (1992) či Standard of Language (2003).

I kapela šlape, jak jsme u Kennyho Garretta zvyklí. Už v ní sice nemůže za klavírem sedět Kenny Kirkland, energií ji nenabíjí bubeníci Jeff „Tain“ Watts či Brian Blade, ale přišli jiní, mladí hráči, kteří Garrettovi sekundují velmi obstojně.

02564563.jpeg

Vyčnívá zejména bubeník Roland Bruner Jr., jehož rozvážný groove dokáže kapelu posadit do sedla. Zároveň je z projevu Garrettova bandu patrná bezchybná sehranost. Vždyť jak Bruner se svými bubenickými kolegy McClentym Hunterem a Rudym Birdem, tak kontrabasista Corcoran Holt a pianista Vernell Brown Jr. mají podíl na Garrettově úspěšné desce Pushing the World Away z roku 2013 (nominace na cenu Grammy).

Sám frontman se pak nad tímto stabilním a inspirativním základem vznáší s nebývalou lehkostí. V titulní Do Your Dance! dává lekci z improvizace tzv. mimo harmonii, což je ostatně dovednost, kterou ohromuje už od dob svého působení v kapele Milese Davise, no a závěrečná svižná kompozice Chasing the Wind, odkazující na tvorbu Johna Coltranea, zase dává vyniknout jeho virtuozitě.

Triumfy Garrett vytasil také na skladatelském poli. V košaté kompozici Wheatgrass Shot (Straight to the Head) s rapperem Donaldem „Mista Enz“ Brownem Jr. (synem Garrettova dvorního producenta Donalda Browna) i v exoticky znějící Persian Steps.

Zkrátka, vše nasvědčuje tomu, že se Do Your Dance! zařadí mezi nejzdařilejší jazzové počiny tohoto roku. Nechte se roztancovat i vy, a to na vlnách stanice ČRo Jazz, v jejímž programu můžete slyšet ukázky z této výjimečné desky.

Kenny Garrett – Do Your Dance!

Kenny Garrett – saxofony, flétna

Roland Bruner Jr., McClenty Hunter – bicí

Rudy Bird – perkuse

Corcoran Holt – kontrabas

Vernell Brown Jr. – klavír

Corcoran Holt – kontrabas

Mista Enz – rap

Label: Mack Avenue Records, 2016

www.kennygarrett.com

autor: Jan Kyncl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.