Michael Krásný – Doing What I Do

15. srpen 2016

Původem opavský muzikant Michael Krásný dávno prokázal, že patří k nejtalentovanějším baskytaristům zdejší a vlastně už nejen zdejší scény. Jak ve vlastním projektu Quattro Formaggi, tak coby sideman Laca Decziho, Milana Svobody, Dana Bárty nebo člen kapely Top Dream Company. Jeho groovy prostě funkují a „fungují“. K sólovému debutu Doing What I Do přirozeně dozrál.

Správný čas k prvnímu albu pod vlastním jménem nastal v inspirativním prostředí New Yorku. „Tam jsem se dostal díky svému angažmá u Laca Decziho, s jehož kapelou jsem odehrál turné po Čechách... Laco pak chtěl natočit desku a pozval mě do New Yorku,“ vysvětlil Michael Krásný v rozhovoru pro server Music Stage.

Jako sidemany zvolil Michael Krásný přirozeně členy Cellula New York, klávesistu Jana Aleše a bubeníka „Vajca“ Cecziho. Ale také brilantního amerického bubeníka Jeremyho Gaddieho, známého třeba účinkováním v klubu The Village Underground, který si zahrál na albech takových velikánů jako Richard Bona nebo Hiram Bullock.

Hlavní roli pochopitelně hraje baskytara. Na první poslech zaujme elegantní slap i „rychlost na hmatníku“ při zachování plné sytosti tónu. Přitom Krásný spíše zvukomalebně „zvoní“ a zlehka vyplňuje hudební prostor, než aby jenom exhiboval. Také zde pouze nenavazuje na svoje fusion seskupení Quattro Formaggi, nahrávka si plně zaslouží označení sólová.

Barevnost Krásného hry vynikne například v uchopení slavné Modlitby pro Martu, kde baskytara srozumitelně vypráví jak bez podpory dalších nástrojů, tak textu. Ale také v, krásném vedení melodie v New Beginnings, kde se baskytarista blýskl autorsky. K jeho kladům budiž přičteno, že coby skladatel či spoluautor dbá na čitelnou nosnou linku, chytlavou pro posluchače.

Z desky je vůbec v dobrém smyslu slyšet baskytaristova (vlastně multiinstrumentalistova, byť ostatní použité nástroje mají na nahrávce většinou spíše služebnou úlohu) všestrannost. Ostatně prošel v minulosti řadou angažmá popových či rockových. Proto nepřekvapí, že se mezi osobitě přepracovanými coververzemi objeví například hit Stevieho Wondera Isn’t She Lovely? nebo soulová klasika Papa Was A Rollin’ Stone z repertoáru kapel The Undisputed Truth či The Temptations, kterou nedávno natočil také Marcus Miller.

03311824.jpeg

Přes oprávněnou chválu, má album nějaký rušivý moment? Snad zpěv v popovém standardu Windmills Of Your Mind. Nejde o výtku, Krásný chtěl prostě ukázat na prvním samostatném počinu všechny svoje schopnosti. Navíc před časem vysvětlil, že „přibývá klubů, kde nedostanu termín, pokud je kapela bez zpěvu, takže jsem začal zpívat.“ Toto odklonění na poněkud jinou rovinu nicméně nezabrání označit Doing What I Do jako Album týdne. Krásný prostě „dělá to, co dělá“ – a jde mu to výborně.

Michael Krásný – Doing What I Do

Michael Krásný – baskytara, kytara, klávesové nástroje, zpěv, perkuseJan Aleš – klávesové nástrojeJeremy Gaddie – bicí nástroje„Vajco“ Deczi – bicí nástroje

Label: MK Records, 2016

www.michaelkrasnymusic.com

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio