Mladí ladí jazz lákají na open air s Molotov Jukebox

25. duben 2023

Oslava Mezinárodního dne jazzu proběhne opět 30. dubna na Karlově náměstí v Praze. Pořádající festival Mladí ladí jazz nabídne zahraniční i domácí formace prezentující jazz s přesahy do mnoha současných žánrů včetně elektroniky či world music. Lákadlem je londýnská šestice Molotov Jukebox

Jedním z vrcholů festivalu bude premiéra hudebního projektu připraveného ke 100. výročí Českého rozhlasu, ve kterém se potkává legendární Rozhlasový Big Band Gustava Broma a muzikant a producent Aid Kid. Koncertní set sršící energií nabídne irský soulový zpěvák s nigerijskými kořeny Caleb Kunle, směs moderního funku, neo-soulu a indie jazzu slibuje další irský zástupce Max Zaska. Českou scénu také zastoupí mladé popové duo Blue Uandi, oscilující mezi R'n'B a experimentální elektronikou.

Program na Karlově náměstí bude živě přenášet Český rozhlas Vltava. Stream poběží také na Facebooku Mladí ladí jazz a Český rozhlas Jazz.

Mezinárodní den jazzu je celosvětová akce, jejímž oficiálním ambasadorem je Herbie Hancock – americký pianista a držitel mnoha cen Grammy. Open Air v režii Mladí ladí jazz na Karlově náměstí je oficiální akcí International Jazz Day pod patronací UNESCO a je každoročně největší podobnou akcí v České republice.

Ředitel festivalu Jan Gregar si cení zvláště účasti headlinera přehlídky, britských Molotov Jukebox. „Jsou skutečně světovou kapelou. Jakou taky jinou, když jejich hudba vychází z world music. Nebojí se míchat prvky romských melodií se swingem, ale i s dubstepem, blízko mají i k prvkům calypsa, latin-soulu nebo diska,“ přibližuje hudbu kapely, jejíž frontwomankou je herečka a muzikantka španělského původu Natalia Tena.

Speciální blok bude patřit projektu „100 let jazzu/100 let rozhlasu“ v režii Českého rozhlasu Jazz. Ten přinese nejprve klasické jazzové skladby spojené s historií Českého rozhlasu v přepracování aranžérů Miroslava Hloucala, Jana Jiruchy a Richarda Šandy. Ve druhé části programu se pětice hráčů rozhlasového bigbandu propojí s Aid Kidem v remixech pohrávajících si s fragmenty bigbandové rytmiky, útržky melodií, zvukových ploch a ruchů.

V premiéře zde zazní také skladba Swinging on the Radio Waves Tomáše Sýkory. Tento přední český pianista a skladatel mimo jiné připravuje s Aid Kidem své příští album. Pro rozhlasové jubileum napsal zcela novou bigbandovou skladbu, která je reminiscencí na starší podoby jazzového žánru a současně pracuje i s citacemi historických rozhlasových znělek.

SLEDUJTE ŽIVĚ:

Vysílání stanice Vltava

Stream na Facebooku ČRo Jazz/Vltava

Další ze zahraničních účastníků festivalu, Caleb Kunle, je moderním zhmotněním soulové hudby v její nejčistší možné formě. Inspiraci čerpá ze tří míst, která nazývá svým domovem – nigerijského Lagosu, Londýna a irského hrabství Laois. Při poslechu jeho hudby máme pocit, jako by se Michael Kiwanuka a Lee Fields spojili v jednoho muzikanta.

Směs moderního funku, neo-soulu a indie jazzu servíruje na svých nahrávkách kapela Zaska irského kytaristy, skladatele a producenta Maxe Zasky.

Jeho písně často interpretují vycházející irské hvězdy, jakou byl třeba Zaskův první zpěvák, dnes již renomovaný irský umělec Hozier. Česko zastoupí na festivalu Mladí ladí jazz hned dvě seskupení. Nové singly představí popové duo Blue Uandi, tvořené zpěvákem a pianistou Martinem Konvičkou a kytaristou a producentem Davidem Machovským.

Open Air Mladí ladí jazz

14:40 Blue Uandi / CZ
15:40 Rozhlasový Big Band Gustava Broma & Aid Kid / CZ
17:10 Zaska / IE
18:25 Caleb Kunle / IE
19:45 Molotov Jukebox / GB

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související