Oslava jazzu i rozhlasové historie: foto report z Mladí ladí jazz

2. květen 2023

Na pražském Karlově náměstí proběhl 30. dubna open-air festival Mladí ladí jazz. K oslavě Mezinárodního dne jazzu se připojily také stanice Český rozhlas Vltava a Jazz ve vysílání a živých streamech. Podívejte se na foto report z akce!

Festival Mladí ladí jazz se nesvazuje svým názvem a je rozkročen mezi žánry. Headlinery akce byli britští Molotov Jukebox, kteří jazz propojují s romskými melodiemi se swingem i dubstepem. Jejich frontwoman je zpěvačka a také herečka Natalia Tena, již známe například z Harryho Pottera nebo Hry o trůny.

Koncertní set sršící energií nabídl irský soulový zpěvák s nigerijskými kořeny Caleb Kunle. Směs moderního funku, neo-soulu a indie jazzu přinesl další irský zástupce Max Zaska. Českou scénu zastoupilo mimo jiné popové duo Blue Uandi, oscilující mezi R'n'B a experimentální elektronikou.

Jedním z vrcholů odpoledne byl speciální program 100 let jazzu/100 let rozhlasu, který uvedl v premiéře Rozhlasový bigband Gustava Broma. Zazněla zde i zcela nová kompozice skladatele Tomáše Sýkory, Swinging on the Radio Waves, která oslavuje stoleté výročí rozhlasu. V druhé části programu provedl producent Aid Kid „live-remix“ bigbandového setu spolu s pěticí jeho hráčů a také s Tomášem Sýkorou.

autor: Petr Vidomus

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.