Nils Landgren Funk Unit with Ray Parker Jr. – Unbreakable

14. srpen 2017

Pán s červeným trombonem Nils Landgren má mnoho tváří. Klasicizující, R&B, bigbandovou, popovou či straight-ahead jazzovou. Tentokrát znovu povolal do studia zavedený podnik Funk Unit. Deska Unbreakable nenechá nohy v klidu. Není proč nezvolit přímočaře taneční, ovšem muzikantsky vytříbenou záležitost Albem týdne.

Nový titul Nils Landgren Funk Unit možná nezní na první poslech tak zábavně jako třeba památný „kvalitní vtip“ Funky ABBA (2004), ale nosné momenty mu rozhodně nechybí. Švédský muzikant opět ukazuje, že má autorský potenciál hitmakerů, jací by za Atlantikem psali pro největší pěvecké hvězdy R&B a popu. Ukazuje to hned úvodní a titulní Unbreakable.

Na albu ostatně najdeme jenom tři covery. Kapela vyjádřila poctu relativně nedávno zesnulému (listopad 2015) mistrovi neworleanského R&B Allenu Toussaintovi odpíchnutou verzí Just a Kiss Away. O dalších dvou převzatých písních bude řeč. O zbytek repertoáru se postarali kapelník i členové Funk Unit.

Sestava Funk Unit se s lety proměňuje, ovšem jistotou zůstává, samozřejmě krom kapelníka, švédský producent, multiinstrumentalista a také úspěšný soulový sólový umělec, slyšící na přezdívku Magnum Coltrane Price.

V 90. letech hrával s Funk Unit na syntezátory. Ovšem na pozdějších albech patří k tomu nejpřínosnějšímu jeho baskytarový slap. Právě „vystřelované“ basy dodávají hudbě na lehkosti, tahu a tanečnosti. Price také na album vydatně přispěl autorsky a jako koproducent.

„Čestným členem“ zůstává i další muzikantská osobnost, kytarista Ray Parker Jr. Detroitský funkový maestro, proslavený mj. autorstvím titulní písně filmu Krotitelé duchů, který hrával například se Steviem Wonderem či Herbiem Hancockem. Vypomohl v rovné polovině skladeb alba, včetně titulní hitově ambiciózní Unbreakable.

Parker Jr. samozřejmě hraje i ve druhém z převzatých kusů, Stars in Your Eyes. Jde totiž o „cover“ jen částečně. Vždyť právě Parker je spoluautorem téhle skladby Herbieho Hancocka z alba Monster (1980). Jenže zatímco u kritiků zrovna tahle Hancockova deska nevyvolala nadšení, nová verze do repertoáru Funk Unit zapadne dobře.

Nils Landgren

Landgrenův věhlas bez problémů stačí na přilákání hvězdy velikosti Randyho Breckera. Trumpetista exceluje v Rockin' after Midnight, cover verzi hitu amerického soulového pěvce Marvina Gaye. Soupisku hostů uzavírá vynikající Tim Hagans (též Stan Kenton, Bob Mintzer, Joe Lovano či Maria Schneider), jehož trubku slyšíme v kapelovém „manifestu“ NLFU Funk.

Základem Landgrenovy muziky přitom zůstává komunikativnost, vstřícnost k posluchači. Jak zopakoval v letošním lednovém interview pro Yamaha Atelier:

„Jsem ten, kdo miluje hudbu jako celek a jazz i improvizaci zvláště. A kdo vnímá komunikaci jako způsob života. Setkávat se s publikem a vytvářet okamžité vztahy, to je můj každodenní cíl. Miluji to.“

Onoho každodenního cíle se mu podařilo dosáhnout i na Unbreakable. Příjemný poslech. Nebo příjemný tanec? Oboje.

Nils Landgren Funk Unit

Nils Landgren Funk Unit with Ray Parker Jr. – Unbreakable

Nils Landgren – trombon, zpěv

Magnum Coltrane Price – baskytara, zpěv

Andy Pfeiler – kytara, zpěv

Jonas Wall – saxofon

Petter Bergander – klávesové nástroje

Robert Ikiz – bicí nástroje

Ray Parker Jr. – kytara, zpěv

Randy Brecker j. h. – trubka

Tim Hagans j. h. – trubka

Label: ACT Music, 2017

www.nilslandgren.com

Spustit audio