Theo Croker – Escape Velocity

5. září 2016

Floridský trumpetista, skladatel a aranžér Theo Croker dávno dosáhl únikové rychlosti (Escape Velocity), která dovoluje překonat přitažlivost průměru. Čtvrtým profilovým albem, amalgámem tradičních i aktuálních postupů, potvrdil statut nové jazzové stálice a obešel se i bez přínosné mentorské podpory Dee Dee Bridgewater.

Dnes jedenatřicetiletý vnuk „Doc“ Cheathama a velký ctitel Donalda Byrda dostal první velkou šanci, když v roce 2009 nastoupil do kapely Dee Dee Bridgewater. Hrál tehdy jako rezident v jazzovém klubu v Šanghaji a možnost stát se součástí zpěvaččina turné po Číně, Japonsku či Jižní Koreji prý restartovala jeho tvůrčí schopnosti. „Čína byla můj odrazový můstek!“ svěřil se v rozhovoru pro magazín Jazzwise.

Spolupráce Thea Crokera s Dee Dee Bridgewater vyústila nakonec i ve třetí trumpetistovu profilovou, průlomovou desku Afro Physicist (2014), kterou zpěvačka produkovala. Nový titul Escape Velocity už ovšem produkčně podepsal Croker, ve spolupráci s bubeníkem Kassou Overallem (též z kapely Timeline).

Theo Croker

Elegantní odraz Dee Dee najdeme i na Escape Velocity, ovšem tentokrát jde jenom o záležitost epizodní. Jedna z nejvýznamnějších jazzových vokalistek dneška tu hostuje ve žhnoucí R&B verzi písně Love From The Sun, která má zajímavou historii. Dee Dee ji nazpívala už na svoji prvotinu Afro Blue (1974) a ještě o rok dříve jako host na LP Love From The Sun bubeníka Normana Connorse. Nyní, po více než čtyřech dekádách a v Crokerově režii, uchopila skladbu v naprosto současném duchu. Mimochodem, Love From The Sun, zkomponovaná Carlem Clayem, je jedinou cover-verzí na Crokerově jinak zcela autorském nebo spoluautorském albu.

Čtěte takéTrumpetista Theo Croker poprvé v ČR: Šangaj mi otevřela oči

I ve vlastní produkci Croker pokračuje směrem, který vytyčily předchozí nahrávky. Směrem žánrového synkretismu. Svoji tvůrčí metodu trumpetista upřímně popsal v letošním rozhovoru pro Jazzwise:

„Popravdě, moje hudba je reflexe všeho, co jsem kdy slyšel a co se mi honí hlavou. Nikdo nemůže tohle všechno imitovat, stejně jako já nemohu udělat remake nahrávky Milese Davise. Shledal jsem, že pro mě jako umělce je nejdůležitější být věrný svým inspiracím, nikoliv něčemu, do čeho jsem tlačen nebo co je momentálně populární. To je velmi nebezpečné. Ale studoval jsem s Donaldem Byrdem a měl dost štěstí, abych poslouchal rady Roye Hargrova. Oni jsou skvělými příklady muzikantů, otevřených všem žánrům, technikám i technologiím. Nikdy nekázali, že muzika se musí dělat tímhle způsobem a nikoliv jiným.“

Theo Croker

Croker se tak může přirozeně pohybovat mezi post bopem a funkem, jazzrockem a hip hopem. Na albu si nijak nepřekáží například downtempo s elektronikou nesenými groovy No Escape From Bliss a skladba Changes, kde může kombinace „dřevních“ elektrických varhan a latinských perkusí evokovat třeba Santanovy výlety do fusion v 70. letech. Všechny reminiscence přitom znějí současně a svěže, přestože koření kdesi v pečlivě a s láskou naposlouchaných dějinách jazzu. Stejně tak může zvuk trubky modulací leckde připomenout zmíněného Milese Davise (nápadně třeba v The Right Time), aniž by se Theo stával pouhým epigonem.

Čtěte takéTheo Croker – Afro Physicist

Deska nepostrádá duchovní rozměr, což naznačují už verše recitované ve skladbičce Raise Your Vibrations, která album uvádí, a název krátké meditace trubky a klavíru RaHspect (Amen), uzavírající celou kolekci.

Ono duchovno navíc dokáže autor pojmout i s humorem, což dokládá zcela nemystický sampl telefonátu v rytmické hříčce A Call To The Ancestors (Volání předkům). Ale nechybí ani impuls světský a mrazivě aktuální v podobě kompozice We Can’t Breathe, kterou Theo reagoval na zabití Afroameričana Erika Garnera policejním důstojníkem: I can’t breathe, nemohu dýchat, byla poslední Garnerova slova.

„Theo má techniku, inteligenci, schopnosti a talent. Budoucnost pro něj vypadá slibně,“ prohlásil před časem Wynton Marsalis. Nespletl se. Escape Velocity slouží jako další důkaz.

Theo Croker – Escape Velocity

Theo Croker – trubka, samplování, perkuse, syntezátory, harmonium

Dee Dee Bridgewater j.h. – zpěv

Kassa Overall – bicí nástroje, produkce, programování, samply, zpěv

Ben Eunson – kontrabas, baskytara, elektrická kytara, zpěv

Eric Wheeler – kontrabas, baskytara

Michael King – piano, elektrické piano, minimoog, elektrické varhany Hammond, syntezátory, perkuse, zpěv

Femi Tomowo – elektrická kytara

Irwin Hall – basklarinet, flétna, altový a tenorový saxofon

Anthony Ware – barytonsaxofon

Label: OKeh Records, 2016

www.theocroker.com

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.