Theo Croker – Afro Physicist

23. červen 2014

Melodická sóla i rytmický tepot, odkazy k velikánům jazzové historie i pohled vpřed – to vše charakterizuje nové album amerického trumpetisty Theo Crokera. Nahrávku, kterou produkovala Dee Dee Bridgewater, jsme zvolili Albem týdne.

Afro Physicist je album tří generací. Jeho protagonista Theo Croker je mladý muž. Narodil se na Floridě v roce 1985, na trubku začal hrát v polovině 90. let, avšak velmi brzy o sobě přesvědčil jako výrazná naděje. Ostatně jeho slavnější kolegové se předhánějí v superlativech na jeho adresu. Za jednoho z nejslibnějších a nejkreativnějších trumpetistů jej označil Marcus Belgrave, Wynton Marsalis mu předvídá zářnou budoucnost.

Croker s pokorou čerpá z dlouhé jazzové historie, ale současně dokazuje – nejen svou hrou, ale i svým životem –, že včera bylo včera a dnes je dnes. Jazz už dávno není pouze americká hudba. A tak zatímco stovky mladých hráčů z Evropy dál míří čerpat inspiraci v newyorských klubech a někteří Američané zkoušejí štěstí v Evropě (varhaník Larry Goldings mluvil nedávno o tom, že „evropští fanoušci dnes udržují jazz při životě“), Croker strávil sedm let v Šanghaji.

Během svého čínského pobytu se seznámil se zpěvačkou Dee Dee Bridgewater, která mu aktuální album nejen produkovala, ale také vydala na svém vlastním labelu, který dosud používala jen pro své vlastní nahrávky. Zkušená umělkyně (1950) dodala mladému hudebníkovi pohled střední generace a možná i trochu afrického zabarvení – rodačka z Memphisu v posledních letech objevuje své západoafrické kořeny a například CD Red Earth (2007) natáčela v Bamaku.

Třetím důležitým aktérem, který do obsahu alba Afro Physicist promlouval sice nepřímo, ale intenzivně, byl Crokerův dědeček, legendární trumpetista Doc Cheatham (1905–97). Právě on svého vnuka krátce před smrtí přivedl ke hře na trubku a z jeho nahrávek mladý Theo čerpal svou inspiraci. Že z cesty, na kterou jej Cheatham nasměroval, nesešel, dokládá Croker hrdě tím, že své nové album zahájil dvouminutovým lyrickým trumpetovým sólem, explicitně věnovaným dědečkovu odkazu (Alapa – For Doc).

Čtěte takéTrumpetista Theo Croker poprvé v ČR: Šangaj mi otevřela oči

Album Afro Phisicist, které vedle autorské tvorby přináší i několik standardů, čerpá z Crokerova čínského pobytu. Mladý trumpetista v rozhovorech popisoval, jak se v čínských jazzových klubech mísí žánry víc a samozřejměji než na newyorské scéně.

Sám tedy vedle jazzu čerpá i z rocku a obecně populární hudby. Hráčská energie je mu vlastní, a proto nad baladami (např. Visions Stevieho Wondera s doprovodem vibrafonisty Stefona Harrise) převažují rychlejší čísla s využitím trubky jako rytmického nástroje. Vždyť ihned po zmíněném pomalém intru následuje rázná, takřka funkrocková, vypalovačka Realize. Tento přístup ostatně musel konvenovat i producentce (a je otázka, zda se shodli okamžitě, nebo zda mladšího kolegu k vyšším tempům malinko nepřemlouvala).

Theo Croker

Sama Bridgewater se na albu podílí i jako interpretka. Ve standardu Moody’s Mood For Love přenechá první část skladby Crokerovi a sama se se zpěvem přidá až v druhé polovině. Rychlejší I Can’t Help už pojímá jako regulérní píseň, ve které dojde i na závěrečný scat a kde trubka hraje roli pouze jednoho z podpůrných nástrojů. Ve druhém plánu zůstává trubka také ve výrazné skladbě Buddyho Johnsona Save Your Love For Me, v níž naplno vynikne sytý soulový projev paní producentky.

Čtěte takéTheo Croker – Escape Velocity

S výjimkou výše zmíněných skladeb je však Afro Physicist především úžasnou jízdou mladého, energií nabitého trumpetisty. Nejen (téměř) úvodní Realize, ale i následující It’s Not You, It’s Me nebo opravdu výraznou Light Skinned Beauty napsal sobě na tělo, tak, aby mohl naplno předvést své umění – samozřejmě s vydatnou pomocí rytmiky a kolegů z dechové sekce. Deska je totiž – přes sólistův výrazný podíl – nakonec především kapelovou záležitostí. K zajímavému momentu mimochodem dojde ve skladbě trumpetisty Roye Hargrova Roy Allan, ve které hostuje její autor – jako zpěvák!

Crokerův Afro Physicist je nahrávka, jejíž protagonista čerpal z vlivů několika kontinentů (album například uzavírá skladba jihoafrického skladatele Caiphuse Semenyi) a několika období. Přesto jde o album velmi současné a navzdory pevnému zakotvení v tradici tak velmi svobodomyslné. Svoboda zde však není v nesmyslném boření struktur, ale v propojení různorodých inspirací a v jejich integraci do jednoho sevřeného celku.

The Croker – Afro Physicist

Theo Croker – trubka

Dee Dee Bridgewater – produkce, zpěv

Sullivan Fortner – Hammond organ, Fender Rhodes

Karriem Riggins – bicí

Michael Bowie – baskytara, kontrabas

David Gilmore – kytara

Luisto Quintero – perkuse

Irwin Hall – saxofon, flétna

Andrae Murchison – trombon

Jumaane Smith – trubka

Stacy Dillard – saxofon

Jason Marshall – saxofon

China Moses – vokály

Stefon Harris – vibrafon

Roy Hargrove – zpěv

Label: DDB Records/OKeh Records (2014)

www.theocroker.com

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.