DeJohnette – Grenadier – Medeski – Scofield: Hudson

28. červen 2017

O čtveřici Hudson (aneb kapele DeJohnette – Grenadier – Medeski – Scofield) se v tisku píše jako o nové jazzové superskupině. To zní na první přečtení samozřejmě. Když se ale člověk na chvíli zastaví, dojde mu, že v podstatě neví, co od téhle čtveřice může čekat.

Nabídne se srovnání se Scofieldovým a DeJohnettovým triem s varhaníkem Larrym Goldingsem? Nebo půjdeme spíše cestou Scofieldovy spolupráce s kapelou Medeski, Martin & Wood? Po pravdě řečeno, patrně si na albu najdeme obě polohy ‒ a pak spoustu dalších.

Dva dlouhé jamy, titulní Hudson a dylanovka A Hard Rain’s A-Gonna Fall mají blízko k produkci jazz-rockových kapel na přelomu 60. a 70. let (např. Lifetime, ve své době v podstatě také „supergroup“ s Johnem McLaughlinem, Larry Youngem, později i Jackem Brucem a to vše pod vedením Tonyho Williamse).

Titulní skladba album rovněž otevírá a svým nekompromisním přístupem jakoby posluchačovi sdělovala: „Bud’ půjdeš s námi, nebo to budeš mít težké.“ A přestože nějaké takové sdělení prostupuje celé album, funguje spíše na jakési „meta-úrovni“.

Druhá skladba alba, Scofieldova kompozice El Swing, je v podstatě typická mainstreamová jazzová záležitost, která by zapadla na leckteré Scofieldovo album. A podobně jako na Hand Jive z roku 1993, i na aktuální desce může být pro někoho překvapením hra na akustický klavír v rukou člověka, primárně vnímaného jako hráče na elektrické klávesové nástroje.

Tehdy, před čtyřiadvaceti lety, to byl Larry Goldings. Dnes budou mít leckteří jazzoví fanoušci možnost docenit muzikálnost a instrumentální dovednosti Johna Medeskiho. Stačí si poslechnout jeho práci v DeJohnettově dvoudílném Song For World Forgiveness, nebo stride-pianové momenty v Up on Cripple Creek. Zjistíme, že klavír je pro Medeskiho další z nástrojů, se kterým umí pracovat nesmírně barevně a technicky brilantně (ostatně jeho jediná sólová deska, A Different Time z r. 2012, je deska sólového piana).

Hlavní jazzové proudy jsou pak na albu zastoupeny také skladbou Tony Then Jack (Scofieldova pocta pánům Williamsovi a DeJohnettovi, s vynikajícím Medeskiho varhanním sólem) a Woodstock (z dílny zpěvačky Joni Mitchell). Zvláště druhá jmenovaná skladba je mým osobním vrcholem alba. Atmosféra, kterou zde kapela dokáže vytvořit, se dá snad opravdu krájet a posluchač je udržován v neuvěřitelném napětí ‒ tolik prostoru tu mezi notami najdeme.

Hudson: Grenadier, DeJohnette, Scofield, Medeski

Album Hudson je plné překvapení. Čekali byste někdy, že uslyšíte Larryho Grenadiera hrát reggae? Pokud ne, poslechněte si verzi další Dylanovy písně, Lay Lady Lay. Najdeme zde dokonce i coververzi Hendrixovy Wait Until Tomorrow.

Takové výlety nám ovšem při bližším zkoumání připadají logické ‒ Jack DeJohnette byl u vzniku Hendrixem inspirované jazzrockové fúze, už jen jako bubeník na Davisově Bitches Brew. A John Scofield má na svém kontě i výbornou poctu Rayi Charlesovi (album That’s What I Say z r. 2005), gospelovo-bluesové album (Piety Street, 2009) a nebrání se hostování s americkými rockery, jako jsou Phil Lesh nebo Gov’t Mule.

S rockovými rytmy se pracuje i v již zmíněné Song for World Forgiveness. Její druhá polovina by, s mírným aranžerským zásahem, klidně zapadla i na album Davida Gilmoura. Velké americké písničkáře na albu zastupuje i Robbie Robertson, díky skladbě Up on Cripple Creek (čímž se nám dostane i jemné porce vlivů americké country).

Za překvapení největší je možné pokládat dvě zpívané písně. První z nich(Dirty Ground) napsal Jack DeJohnette s americkým pianistou a písničkářem Brucem Hornsbym. Původně vyšla na DeJohnettově albu Sound Travels z r. 2012. Letos se sólového zpěvu ujal sám DeJohnette a dlužno říci, že s velikou ctí.

Album je pak uzavřeno skladbou Great Spirit Peace Chant, s prominentním zastoupením indiánských fléten a chorálu, údajně v jednom z amerických původních jazyků. Jako jazzovou skladbu to asi těžko můžeme charakterizovat, nicméně v rámci alba má tento výlet naprostou logiku.

Na otázku, co od téhle kapely čekat, je patrně jediná možná odpověď: všechno.

Hudson: Grenadier, Medeski, DeJohnette, Scofield

DeJohnette – Grenadier – Medeski – Scofield: Hudson

Jack DeJohnette – bicí nástroje, flétna

Larry Grenadier – kontrabas, vokál

John Medeski – elektrické piano, elektrické varhany, klavír, flétna, vokál

John Scofield – elektrická kytara, flétna

Label: Motéma Music, 2017

Spustit audio