Organ Explosion – Level 2

25. duben 2016

Energické trio Organ Explosion po dvou letech opět vystoupilo ze své mnichovské analogové laboratoře a předložilo posluchačům svou druhou desku příznačně nazvanou Level 2. Český rozhlas Jazz je pochopitelně u toho a volí tento počin Albem týdne.

Trojici sympatických muzikantů asi netřeba blíže představovat. V Českém rozhlasu Jazz se jejich tvorbou zabýváme soustavně – ať už v našem vysílání formou ukázek z jejich debutového alba, či zde na webu různými články.

Navíc se zdejšímu publiku nedávno předvedli v pražském klubu Jazz Dock v rámci festivalu Mladí Ladí Jazz. Stačí tedy připomenout, že varhaníka Hansiho Enzensbergera, baskytaristu Ludwiga Klöcknera a bubeníka Manfreda Mildenbergera pojí od momentu, kdy se setkali na mnichovské konzervatoři, až nekritický obdiv k hudební estetice 60. a 70. let, kterou ve své tvorbě originálně konfrontují s hudebním vývojem poslední doby.

I na desce Level 2 se Organ Explosion vezou na této vlně. Ostatně, v tiskové zprávě k albu je vyřčeno přesvědčení, že za starých dobrých časů (myšlena právě šedesátá a sedmdesátá léta minulého století) znělo vše lépe. Německé trio tedy opět obsluhuje sbírku vintage nástrojů a efektů (pozoruhodný je zejména arzenál varhaníka Enzensbergera) a prezentuje se groovujícími kompozicemi vycházejícími z funku a jazz rocku.

Oproti svému debutu z roku 2014 jakoby však svůj rejstřík inspirací rozšířilo i o elektronické zvuky let osmdesátých. Už samotný komiksově pojatý obal desky, na němž je soubor vyobrazen jako posádka kosmické lodi, tomu nasvědčuje.

Tento posun je patrný zejména ve skladbě Jump and Run, jejíž sound i struktura připomínají soundtracky k arkádovým hrám z 80. let. Taktéž úvodní Benz si vypůjčuje některé ze zvuků typických pro zmíněnou dekádu. Jedná se sice o poněkud divoký, avšak ve výsledku docela vyvážený a zajímavý zvukový mix.

Z hlediska autorství připadají dvě třetiny z celkových devíti skladeb na vrub Hansiho Enzensbergera, jehož lze do jisté míry vnímat jako lídra uskupení, po jedné přispěli Klöckner s Mildenbergerem a rozsáhlá kompozice Jam Tune je dílem společným. K této kompozici, jež tvoří vrchol celé desky, se v tiskové zprávě praví:

Organ Explosion strávili několik měsíců tříbením svého mixu funku a blues, jazzových harmonií s melodiemi pro široké publikum a výsledkem je třeba dvanáctiminutový opus ´Jam Tune´, v němž trojice muzikantů využila snad všechny zvukové možnosti formátu klávesy, baskytara, bicí.

Skladbou Jam Tune jakoby Organ Explosion chtěli náročnějšímu posluchači odhalit, jaký potenciál v nich dřímá. Jinak se totiž na albu Level 2 tak nějak „hravě flákají“ a nabízejí poměrně lehce stravitelný retro funk. Nicméně právě tato hravost, nakažlivá energie a bezesporu virtuózní a kompaktní podání kompenzují případné námitky náročných posluchačů a dělají z desky Level 2 velmi solidní počin.

Organ Explosion – Level 2

Hansi Enzensberger – klávesové nástroje (Hammond B3, Wurlitzer, Moog, clavinet)

Manfred Mildenberger – bicí nástroje, samply, zvukové efekty

Ludwig Klöckner – baskytara

Label: Enja Records

www.organ-explosion.de

autor: Jan Kyncl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.