Peter Lipa a jeho splněný neworleanský sen

5. květen 2023

Hostem květnového Rozhovoru měsíce byl zpěvák, skladatel, dlouholetý dramaturg Bratislavských jazzových dní, moderátor a autor jazzových podcastů, Peter Lipa. Řeč byla především o jeho novém albu s názvem NOLA, které vyjde na konci května.

Neúnavný matador slovenské scény natáčel kolekci jedenácti skladeb v Bratislavě a v rodišti jazzu a blues, v New Orleans. Vlastně jde o pět písní, které si posluchač může vychutnat ve dvou verzích, slovenské a anglické. Neliší se přitom jen textem, obě verze zahrály různé sestavy. K bratislavskému natáčení Lipa přizval své osvědčené spolupracovníky z posledních let, třeba hráče na klávesové nástroje Martina „Majlo“ Štefánika, bubeníka Martina Fedora nebo svého syna, Petera Lipu jr. Anglickou verzi má na svědomí sestava složená z neworleanských hudebníků.

Čtěte také

Natáčením anglické verze si Lipa splnil, s vydatnou pomocí bubeníka a producenta Jamisona Rosse (Snarky Puppy ad.), svůj dlouholetý sen, stát se nějakým způsobem součástí proslulé hudební scény na deltě Mississippi. „Miluji to město, protože hudbou žije a dýchá. Všude, na každém kroku. French Quarter s okolím je místo, kde si každý večer stovky hudebníků hrají pro radost a pro radost diváků, kteří tam přicházejí právě proto,“ vyznává se Lipa.

Jaké jsou rizika práce s překlady písní, které dobře fungují v rodném jazyce? Jak se v čase rozvíjel Lipův vztah k New Orleans? V čem se lišila produkce slovenské a anglické verze alba? Má na prahu osmdesátky nějaký nový sen? Jak vzpomíná na svého někdejšího dvorního textaře, Milana Lasicu, jehož text s názvem Čosi pro desku NOLA zhudebnil? To vše se dozvíte při poslechu kompletního záznamu pořadu.

Spustit audio