Pixel – Golden Years

19. listopad 2015

Hvězdně obsazená formace, tvořená prominentními osobnostmi mladé norské scény, odehrála v roce 2014 více než stovku koncertů. Její třetí album je odrazem zážitků z cest a nově získaných inspirací.

Pixel jsou vnímaví k veškerému dění kolem sebe, to hudební samozřejmě nevyjímaje. Proto je jejich tvorba aktuální, bohatá na žánrové a témbrové kontrasty i na rozličné vyjadřovací prostředky. Vycházejí primárně z jazzu, ale velký vliv na ně má také množství dalších současných žánrů: alternativní pop-rock, písničkářství i norská lidové hudba, ačkoli z té čerpají méně než jiní.

Chytlavé kompozice staví na důmyslných a nekonvenčních aranžmá, nepostrádajících experimentální – ve smyslu netradiční, spíše než avantgardní – prvky. V relativně komorním jazzovém kontextu muzikanti neváhají použít epické digitální efekty na dechových nástrojích, vrstevnaté vokály, tleskání či zvuk bonga. Umí také rozběhnutý groove vmžiku zaměnit za prostornou zvukomalbu, ovšem zároveň dobře vědí jak nepůsobit prvoplánově.

Ač je hudba kapely akustická a v obsazení chybí harmonický nástroj (klavír či kytara), o zvukově nebo energicky hutné plochy není nouze. Z dostupných prostředků umí totiž Pixel vykřesat maximum. Melodie často interpretují formou přímočarých unison oba dechy, někdy ještě zdvojené zpěvem. Soustředěné a konkrétní jednohlasé melodie jsou pro tuto nahrávku charakteristické, což platí i pro dvě nejlepší témata na desce, krásnou Dani Anana a intimní Rainforest.

 

Druhou frekventovanou polohou je osobitý alternativní jazz-pop. Vskutku hitové skladby Move On, Our Beauty (v jejímž textu se objeví spojení z názvu alba) či Slinky jsou anglicky zpívané, poslední dvě dokonce jako duet v nápaditém dvojhlase. Vokály neuslyšíme zdaleka v každé kompozici, nicméně druhá půlka nahrávky jich přináší více, což napomáhá dramaturgické výstavbě celku.

Jedinečných skladeb, zajišťujících výraznější kontrast, je několik. Zmínku zasluhuje Arp s etudovitými akordickými rozklady v podání trumpety, nad kterými se vznáší saxofon, kosmický groovový jam Space Is Going to the Moon se zkreslenými nástroji či závěrečný chorál Airborne plný neotřelých harmonických barev. Má sice jen přes minutu, ovšem aranžérsky i skladatelsky je možná nejkomplexnější vůbec. Pixel nám zkrátka předkládají svěží materiál až do samého konce desky.

Golden Years nabízejí vše, co od severského jazzu běžně čekáme: vkus, silné emoce, čistotu zvuku i průzračnost aranžmá. Od jiných tuto formaci navíc odlišuje větší dávka pozitivní a mladistvé energie, stejně jako absence přílišné křehkosti. Pixel nejsou uzavřeni do sebe, ani do stylových škatulek a právě tím si nás získají hned na první poslech.

02771235.jpeg

Pixel – Golden Years

Ellen Andrea Wang – kontrabas, zpěvJonas Kilmork Vemøy – trumpeta, zpěvHarald Lassen – saxofony, zpěvJon Audun Baar – bicí, zpěv

Label: Cuneiform Records, 2015

www.pixelband.no

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.