Rozhovor měsíce: Luboš Soukup a jeho Points

4. listopad 2015

Především nové album souboru Points Septet bylo důvodem, proč jsme do Rozhovoru měsíce po dvou letech opět pozvali saxofonistu Luboše Soukupa. Ten se však v roce svých třicátých narozenin může pochlubit také novou deskou mezinárodní sestavy MAdHAs, autorským podílem na albu Concept Art Orchestra nebo svým novým pedagogickým angažmá na HAMU. Pořad vysíláme 6. 11. od 14:00 na ČRo Jazz.

V první části rozhovoru Luboš Soukup představuje svou skupinu Points a různé její varianty. Původní kvarteto bez harmonického nástroje zvítězilo v roce 2009 v mezinárodní soutěži v Getxo ve Španělsku. Složení kapely se postupně měnilo, ale v poslední době se Soukup po letech dohodl na spolupráci s Tomášem Liškou, původním kontrabasistou Points.

„Dohodli jsme se, že začneme znovu a že oslovíme zvukového designéra Michala Rataje, který by mohl kvartet oživit elektronikou,“ líčí saxofonista současné plány. A vysvětluje, že díky spolupráci s Ratajem bude mít možnost více používat zvukové efekty, s nimiž má ostatně teoretické i praktické zkušenosti.

Zatímco jeho bakalářská práce Techniky a efekty hraní na saxofon se týkala akustických technik, před několika měsíci začal v triu se švédským kytaristou Stianem Swenssonem a s dánským bubeníkem Terkelem Nørgaardem experimentovat s elektronickými efekty.

Druhou funkční variantou skupiny Points je Points Septet, Soukupova „kapela snů“, v níž si realizuje „svoji vášeň pro psaní pro více dechových nástrojů“ a s níž právě vydává nové CD. Projekt, jehož členkou byla krátce také zpěvačka Dorota Barová, momentálně funguje v obsazení Tomáš Hobzek (bicí), Jaromír Honzák (kontrabas), Marcel Bárta (basklarinet), Jan Jirucha (trombon), Petr Kalfus (saxofony), Oskar Török (trubka) a Luboš Soukup (klarinet a saxofon).

Luboš Soukup na Zemi s hvězdnou podporou

Luboš Soukup Quartet feat. Lionel Loueke

Nové album Země saxofonisty a skladatele Luboše Soukupa přesvědčuje už samotnými melodiemi. Ovšem přítomnost slavného kytaristy Lionela Louekeho je víc než jen pouhou třešničkou na dortu. Jasné Album týdne nahráli nejen špičkoví, ale především vzájemně se chápající hráči.

Na otázku, jak by charakterizoval repertoár Points Septetu, Soukup odpovídá: „Septet je můj vysněný band, který interpretuje mé skladby. Chtěl jsem dát dohromady lidi, kteří se dobře znají a budou spolu rezonovat. Takové, kteří jsou schopni zahrát jak jazz, tak volnou improvizaci. A to se mi v Points Septetu podařilo.“

„V našem repertoáru se to odráží. Jsou tam nejen skladby jazzového charakteru, tj. spíše rytmičtější a více prokomponované, ale také několik zvukových koláží. Ty dvě polohy se na albu střídají.“

Points Septet však pro mladého saxofonistu a skladatele není jen skupinou dobrých muzikantů. „Ten soubor má v sobě něco daleko hlubšího, nepopsatelného. A obrovskou devízou skupiny je také spontaneita. Člověk nikdy neví, co se stane. I když se přihodí, že je některý z nás před koncertem unavený, najde se pokaždé někdo, kdo do koncertu vnese energii, která ostatní inspiruje a vybudí celou kapelu na vyšší energetickou úroveň,“ líčí.

Svůj pracovní i soukromý čas dělí Luboš Soukup mezi Dánsko a Česko. „Hodně času trávím na letišti nebo ve vlaku,“ usmívá se s tím, že na podzim se přece jen více než dříve vrací do Prahy. Začal totiž učit na HAMU. „Je to krásná práce, která mě baví,“ pochvaluje si.

V Dánsku stále funguje Soukupův mezinárodní kvartet a vedle toho teď Luboš vydává také nové CD s další mezinárodní kapelou MAdHAs, ve které vedle něj hrají švédský trumpetista Jimmy Nyborg, dánský bubeník Mortem Hæsum a dánský basista Emil Brun Madsen.

„Zkoušíme jako garážová kapela. Na některé věci vůbec nemáme noty, někdy zapomeneme, jak jsme tu kterou skladbu nacvičili na zkoušce, a v průběhu vystoupení pak vymýšlíme něco nového,“ popisuje saxofonista fungování skupiny.

autor: Milan Tesař
Spustit audio