Rozhovor měsíce: Milli Janatková a její cesty ke kořenům

3. srpen 2017

Pět let po svém sólovém debutu Proměna připravila zpěvačka Milli Janatková nové album s názvem Mým kořenům. Společně se svým Quintetem v čele s pianistou Markem Novotným na něm interpretuje písně své pratety, Čechoameričanky Věry Kistlerové. Projekt, jehož součástí jsou i úpravy českých lidových písní, pojala současně jako svého druhu terapii. Více Milli Janatková prozradí v srpnovém Rozhovoru měsíce na ČRo Jazz (premiéra 4. 8. ve 14:00). 

„O pratetě Věře jsem v dětství hojně slýchávala od babičky, ale kupodivu ne v tvůrčí rovině. Spíše jsem slýchala o traumatu druhé světové války, o tom, jak to tehdy bylo obtížné, a až po letech jsem se dozvěděla, že dělala hudbu,“ poodhaluje Milli Janatková počátky svého projektu.

Na něm nakonec propojila hudbu s výtvarným uměním, kterému se sama věnuje a kterému se věnovala – jak se dozvěděla až loni – také její prateta. Současně album a vše, co s ním souvisí, vnímá i jako určitý terapeutický prostředek: „Potřebovala jsem si vyřešit některé bloky, abych je neopakovala po minulých generacích. Uvědomila jsem si, jak druhá světová válka i naši generaci velmi ovlivnila.“

Základ alba sice tvoří skladby Věry Kistlerové s anglickými texty, ale Janatková k nim přidala vlastní úpravy lidových písní. To souvisí s tím, že „Věra aranžovala české lidové písně, psala jejich orchestrální verze. Skrze její mateřskou píseň Mothers’ Magic, kterou jsem zpracovala ve vícehlasech, se autorská tvorba spojuje s českou lidovou“.

Milli Janatková

Zásadní je propojení hudební složky alba se stránkou výtvarnou. Sama Janatková v rozhovoru připomíná, že se dlouhá léta rozhodovala, zda být muzikantkou, nebo výtvarnicí, a nakonec se u ní oba tyto póly doplňovaly.

V bookletu alba tak posluchač najde reprodukce maleb a grafiky a také fotografie šatů, které Milli Janatková navrhuje. „Na těch malbách jsou krajiny mých předků a na šatech jsou namalované kořeny,“ poodhaluje autorka.

Projekt Mým kořenům souvisí s krajinou jižních Čech, odkud pocházela jedna z větví zpěvaččiny rodiny. Proto se i první koncertní provedení konalo v galerii Na shledanou na hřbitově Malsička ve Volyni, kde má rodina Milli Janatkové svůj rodinný hrob.

„Zpívala jsem tam a cappella v akusticky nádherném prostoru bývalé smuteční síně. Tam také vznikl nápad zpívat s posluchači společně lidovky. A byl to tak silný zážitek, že se toho stále držím. Zjišťuji, jak moc to lidé potřebují,“ říká zpěvačka.

V textech písní Věry Kistlerové se velmi často objevují narážky na zimu, vítr a vůbec nepohodu. Přitom, jak interpretka prozrazuje, deska na lidi většinou působí pozitivně.

„Měla jsem trochu obavu, jestli se tam ta temnota zimy a obtížných životních období neprojeví. Sama jsem v posledních dvou letech prožívala nepříjemné emoce, potřebovala jsem se z některých věcí očistit, a jsem moc ráda, že se snad podařilo transformovat zkušenost a zážitek dozrávání, do něčeho nadějného.“

„Sama jsem si to odžila a jsem moc ráda, že se to snad podařilo. Ten projekt i ty skladby mají dávat určitou naději. Těžkosti se dají v životě přežít, když se člověk rozhodne.“

V závěru rozhovoru hovoří Milli Janatková o svých dalších projektech. Jedním z nich je cyklus Klid, prosím!, který obsahuje písně v češtině a latině na téma jednotlivých částí těla a oblastí psychiky. Přitom latinu autorka zvolila jako jeden z jazyků lékařské vědy. K portugalštině, v níž nazpívala část svého prvního alba Proměna, se prozatím vracet nehodlá.

Rozhovor s Milli Janatkovou vede Milan Tesař (Radio Proglas). V pořadu uslyšíte několik ukázek z aktuálního alba Mým kořenům.

autor: Milan Tesař
Spustit audio