Štědrý den ve vysílání Jazzu: nejen s Richardem Bonou

23. prosinec 2022

Český rozhlas Jazz přichystal speciální vánoční program. Štědrým dnem provede posluchače Milan Tesař ve dvou hodinových speciálech, na večer se chystá také koncert Richarda Bony. Pořady si můžete poslechnout také zde ze záznamu.

K navození té správné sváteční jazzové nálady pro vás Český rozhlas Jazz připravil dva hodinové štědrovečerní speciály. Hudbu pro vás tentokrát vybral Milan Tesař. V dopoledním pořadu (od 10:00) převažují tuzemské nahrávky, ale podíváme se i do sousedního Polska a na Slovensko a navštívíme také Jamajku a Spojené státy.

Druhý pořad, který začne v 19:00, připomene některé přední osobnosti severského jazzu, ale nabídne také odbočku směrem k blues, gospelu nebo popu a chybět nebude ani úprava jedné z nejznámějších českých koled.

Na Štědrý den od 20:00 Český rozhlas Jazz odvysílá také záznam koncertu kamerunského basisty a zpěváka Richarda Bony s triem pianisty Alfreda Rodrigueze. Jedná se o záznam pořízený letos na INNtöne Jazz Festivalu. Jde o pokračování spolupráce, kterou hudebníci navázali poprvé na albu Tocororo (2016). V tomto spojení se v roce 2021 představili také v Praze.

Odpolední blok zahájí americký baskytarista Jayme Lewis se svou kapelou a s úpravou vánočního standardu Winter Wonderland. Jiná klasická americká píseň, The Christmas Song v podání skupiny Dixieland Ramblers, tuto hodinu zakončí.

Těšit se ovšem můžete také na autorské nahrávky současných českých jazzmanů, jako je Christmas Fairy Tale Víta Křišťana v podání skupiny Inner Spaces, Vánoční poselství Tomáše Sýkory, které zahraje Concept Art Orchestra, nebo píseň Dana Bárty a skupiny Illustratosphere Dokud se někdo dívá.

Tyto vážnější skladby proložíme úpravami lidových koled v podání Zuzany Lapčíkové, Karla Velebného nebo polské klezmerové skupiny Kroke. Největším překvapením pak zřejmě bude americká vánoční píseň Little Drummer Boy v houpavém reggae rytmu v podání jamajského saxofonisty Billa Frasera.

Večerní jazzová hodina přinese spíše klidnější skladby včetně sólových klavírních nahrávek: V jednom případě půjde o úpravu písně Narodil se Kristus Pán v podání Beaty Hlavenkové, v druhém o slavnou skladbu Johna Lennona Happy Xmas, War Is Over, kterou zahraje finský pianista Iiro Rantala.

Čtěte také

Pro změnu v sólové úpravě pro kytaru (Ulf Wakenius) uslyšíme klasiku Irvinga Berlina White Christmas. Starou skotskou koledu Taladh Chriosta přednese dánská zpěvačka Janne Mark a vedle ní se v pořadu představí i další výrazné zpěvačky: Viktoria Tolstoy ze Švédska, Aga Zaryan z Polska a americká gospelová legenda Mahalia Jackson. V tomto pořadu nebudou chybět ani vkusné výlet k popu (Sting) a blues (Keb’ Mo’), vánoční píseň ve stylu a cappella (The Real Group) nebo swingový hit v češtině (Jan Smigmator).

Český rozhlas Jazz: Štědrovečerní program

10:00 – 11:00 Dopolední vánoční speciál

Milan Tesař uvádí speciální štědrovečerní program s jazzovým nádechem.

19:00 – 20:00 Večerní vánoční speciál

Štědrý večer jak jinak než jazzově. Uvádí Milan Tesař.

20:00 – 21:00 Štědrovečerní koncert

Richard Bona a Alfredo Rodriguez Trio

Záznam koncertu z INNtöne Jazz Festival 2022 (EBU)

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Související

  • Štědrý večer plný jazzu!

    Český rozhlas Jazz přichystal speciální vánoční program. Štědrým dnem provede posluchače Bharata Rajnošek ve dvou hodinových speciálech, na večer se chystá...

  • Štědrý den, jak jinak než jazzově

    Český rozhlas Jazz přichystal speciální vánoční program. Štědrým dnem provede posluchače Daniel Sywala ve dvou hodinových speciálech, na večer se chystá...