Stop Time: Na procházce New Yorkem s Michaelem Krásným

New York je město zaslíbené mnoha profesím. Muzika je jednoznačně mezi nimi. Kdo by neznal slavné jazzové a swingové melodie, opěvující nikdy neutichající velkoměsto? V New York City žije několik českých jazzmanů a Michael Krásný je jedním z nich. Baskytarista, známý českému posluchači především z kapely Cellula New York trumpetisty Laca Decziho. 

Sešli jsme se v umělecké čtvrti West Village na Manhattanu, jen kousek od Washington Square, kde většina rozhovoru vznikla. Bylo to zhruba měsíc před začátkem koronavirové krize. Měřeno dnešním pohledem ‒ jakoby to před těmi několika týdny byl úplně jiný svět. Vždy tak přeplněný, svobodný, hlučný a pestrý New York. 

Mohla bych parafrázovat Stinga a jeho píseň „Englishman in New York“. Místo toho je tady „Czechman in New York“. Do New Yorku se Michael přestěhoval před osmi lety a na ono první přistání si dodnes živě pamatuje: 

„První můj zážitek byl hned z letiště JFK, kde jsem musel hned po přistání na záchod a tam hrála tak dobrá písnička, že jsem tam musel stát tak dlouho, dokud nedohrála. Tehdy jsem si řekl, jestli takhle dobrou věc hrají na letišti, tak to se zblázním,“ nadšeně vypráví a pokračuje: 

„Pro mě je přítomnost muziky v New Yorku naprosto zásadní. Je tady úplně všude. I když každý říká, že to tady jde od desíti k pěti, že se hrávalo dřív úplně všude, zase se to tam pomalu navrací. Lidé začínají zjišťovat, že pokud mají live music, tak je to pro hosty mnohem zajímavější a přitažlivější než když jim tam hraje Spotify.“

Nové album odloženo

Baskytarista a zpěvák Michael Krásný je držitel několika ocenění. Pokud by světu nevládla koronavirová krize, chystal by se právě na každoroční české turné s Cellulou New York trumpetisty Laca Decziho. Koncerty jsou ale zrušené a přesouvají se na podzim. 

Právě na popud Laca se Michael před osmi lety přestěhoval do New Yorku, kde působí v několika hudebních uskupeních a kde právě dokončuje nové sólové album. Jak sám říká, bez Laca by jej nikdy nenapadlo do New Yorku odjet: 

„Bez něj bych se sem nikdy nedostal. Mě by to nikdy ani nenapadlo, kdybych s ním nezačal hrát. Já jsem měl své byznysy v Praze, projekty, kde jsem hrál a najednou přišel Laco a řekl, pojď do Ameriky, tak jsem šel. Taky je pravda, že když mi dojdou prachy, tak jedu za ním. Dřív jsme spolu i tady občas hráli, ale Laco žije asi 2 hodiny cesty z NY v sousedním státě, takže se moc nevidíme,“ říká Michael Krásný, který se poslední měsíce věnuje intenzivně přípravě nového alba. 

Kvůli koronavirové krizi má deska zpoždění a vyjít by měla v létě. Kromě autorských skladeb na ní bude i několik jazzových standardů, kde se uznávaný baskytarista představí naplno i jako zpěvák.

Spustit audio

Související