Timo Lassy – Love Bullet

27. červenec 2015

Fráze o „ideální hudbě k podbarvení prázdninové pohody“ často mohou kulantně naznačovat, že popisovaná nahrávka nemá daleko k podbízivému kýči. Easy listening v podání finského saxofonisty Tima Lassyho je naštěstí svrchovaně vkusná a skladby z alba Love Bullet se do letního vysílání ČRo Jazz výborně hodí.

Odlehčené, jakoby slunečním svitem prodchnuté latinskoamerické rytmy, dokonale vstřebané dědictví soul jazzu i romanticky něžné balady nového alba Tima Lassyho neodkazují zrovna k zavedeným představám o současné „experimentující a šerosvitné“ skandinávské scéně. Dokazují naopak pestrost severské hudby. Že se např. latina hraje i v současném Finsku velmi autenticky ostatně předvedl třeba Lassyho spoluhráč z The Five Corners Quintet, trumpetista Jukka Eskola, jehož projet Orquesta Bossa jsme zvolili Albem týdne loni v lednu. Právě Jukka se nikoliv náhodou objevil v roli Timova hosta i ve třech skladbách desky Love Bullet.

Už na čtyřech předchozích albech (včetně koncertních záznamů) Timo Lassy dokázal, jak citlivým melodikem a přesvědčeným tradicionalistou je. „V téhle zemi nenajdete jiného tenoristu, který by byl tak oduševnělý a neuvěřitelně plný síly jako Lassy,“ vychvaluje ho server SuomiJazz.

I na pátém titulu Love Bullet platí za saxofonistovy silné stránky především schopnost procítěně se položit do přímočaré, v dobrém slova smyslu chytlavé melodie, cit pro míru, ukázněnost sól a čitelná logika aranžmá. Saxofonista neexperimentuje, ale sázka na jistotu posluchačské vstřícnosti hudby pro široké vrstvy publika mu vychází.

 

„Aktuální nahrávka je mnohem osobnější než veškerá moje dřívější práce. Vypráví příběh posledních několika pestrobarevných let mého života,“ píše protagonista v tiskové zprávě. Možná právě odtud, z niterného prožitku, se bere tak přesvědčivý tón saxofonu.

„Nemohl jsem tyto skladby natočit s nikým jiným než s dlouhodobými spoluhráči Teppem, Anttim, Georgiosem a ‚Mambou‘. Odehráli jsme spolu kvantum štací... Je to o přátelství, respektu a enormní vzájemné důvěře,“ právem vyzdvihuje saxofonista také úlohu spoluhráčů. Zaujmou především varhany řeckého hudebníka Georgiose Kontrafourise (též Lydia Filipovic, Ionian Jazz Ensemble nebo Louisiana Red) a nevtíravá hra kontrabasisty Anttiho Lötjönena, známého také ze sestav Verneriho Pohjoly.

Jako celek může Love Bullet fungovat coby nevtíravá kulisa. Nevyruší ani, s prominutím, od tiché večeře ve dvou. Ale rozhodně neurazí, ani když se zaposloucháme do alba pozorněji. Spíše se dočkáme příjemného překvapení, jak dobře a důvěryhodně je tahle zcela autorská, nápaditě melodická nahrávka bez berliček standardů (krátký úvod a závěr desky zkomponoval bubeník Teppo Mäkynen, všechny ostatní skladby zkomponoval kapelník) provedena.

Timo Lassy – Love Bullet

Timo Lassy – tenorový saxofonGeorgios Kontrafouris – wurlitzer, elektrické varhanyAntti Lötjönen – kontrabasTeppo Mäkynen – bicí nástrojeAbdissa Assefa – perkuseJukka Eskola, j. h. – trubkaPanu Savolainen, j. h. – vibrafon

Label: We Jazz Ltd./Membran, 2015

www.timolassy.com

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.