Uloveno na síti: Březen, měsíc velkých jmen

14. březen 2020

V předjarních týdnech vyšla alba skutečných ikon jako Charlese Lloyda či Carly Bley, ale i muzikantů mnohem méně „zasloužilých“, ale už „zaslouženě populárních“, jako je třeba jazz-hopový výtečník Thundercat nebo argentinská diva Karen Souza. Za kamny se nudit rozhodně nebudeme.

Charles Lloyd – 8: Kindred Spirits (Live From The Lobero)

Už v rozhovoru k loňskému pražskému koncertu Charles Lloyd prozradil, jaké bude jeho nové album: „Půjde o koncertní titul. Ke svým 80. narozeninám jsem uspořádal v domovském městě, Santa Barbaře, vystoupení s muzikanty, kteří jsou mi blízcí a drazí. V kvintetu se mnou hráli Gerald Clayton, Julian Lage, Reuben Rogers a Eric Harland. Ale pozval jsem jako hosty také varhaníka Bookera T Jonese a basistu Dona Wase. Pořídili jsme i filmový záznam.“

Dodejme jen, že oslavenci to hraje prostě skvěle… tak maximálně na oněch věčně mladých 40!

Carla Bley, Andy Sheppard, Steve Swallow – Life Goes On

I následující album je tak trochu výroční. Jak říká jeho název: Život jde dál, muzika se hraje - a trio Carly Bley funguje už 25 let. Ovšem Steve Swallow natáčel s fenomenální pianistkou už mnohem dříve, poprvé už v roce 1961. Že je takové seskupení propojeno málem telepaticky není třeba zdůrazňovat.

Thundercat – It Is What It Is

„Je to to, co to je“. Jako kdyby Mr. Thundercat už názvem alba, jehož oficiální vydání naplánoval na 3. dubna (ale které už koluje webem), odmávl teoretizování žánrových zařazovačů neboli škatulkářů. A ať je to, co chce, tahle deska není kocouří dort, ale skvělá a soudržná muzika dokazující společné kořeny jazzu a hip hopu.

Christian Wallumrød Ensemble – Many

Norský klávesista a experimentátor s elektronikou Christian Wallumrød bezesporu patří ve svých osmačtyřiceti k nejvýznamnějším hudebníkům skandinávské scény. Na novém albu se opět snaží dostat dál ve zkoumání zvukového vesmíru. Prolétá kolem postupů minimalistů a autorů soudobé „vážné“ hudby, míjí ambient a v tiché kolektivní meditaci svého kvinteta nalézá místa čistě osobní.

„Materiál pro tuto nahrávku se vyvíjel čtyři roky. Chtěl jsem totiž nějak rozšířit zvukovou paletu svého ansámblu a podívat se po jiných cestách, jak s ním a pro něj dělat muziku,“ vysvětluje kapelník. A daří se mu to.

The Heliocentrics – Infinity Of Now

Ostrovní hledači nejen etnických fúzí dotáhli do albové podoby projekt „kosmického psychedelického funku“ s původem slovenskou zpěvačkou Barborou Patkovou (tedy v zemi narození Pátkovou), známý i z našich pódií. Přiznávají vliv Sun Ra i Jamese Browna, nezapomněli ani rytmy latinské a africké, které je osobně naučil Mulatu Astatke, a to vše zalili plnou naběračkou retro psychedelie i futuristické elektroniky. Aby byl dojem hudebního Babylonu úplný, zazpívá Barbora dokonce i text ve svojí mateřštině. Dobrodružná nahrávka!

Karen Souza – Language Of Love

Neodolatelná dáma-vamp s argentinskou krví točila novou desku v Los Angeles a v Chicagu a pozvala na ni třicítku muzikantů, včetně výrazně kolorující smyčcové sekce. Komerčně míří přímo na cíl, stačí mrknout na efektní klip k titulní písni a zároveň prvnímu singlu Language Of Love. Nefalšovaná latinská romantika s luxusním (snobským?) pozadím. Jenže to vůbec není protivná komerce. Karen prostě umí být vkusně sexy. Pokud se na albech Hotel Souza (2012) či Velvet Vault (2017) prezentovala jako nastupující hvězda vokálního latinského jazzu, nyní už začíná aspirovat na stálici.



Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.