Uloveno na síti: Dopřejme si nostalgický únor

8. únor 2021

Experimentování je kořením i zdravým kořínkem jazzu. Ale proč občas neposlechnout něco konejšivého a třeba nostalgického. Jako vokální jazz Andy James nebo swingující kvinteto saxofonisty Diega Rivery. Zvláště když k hibernaci svádí i únorová příroda. Trocha novátorské hudby ale patří i do uklidňující koláže, třeba v podání dánských Little North nebo Jasona Morana.

Miguel Zenón & Luis Perdomo – El arte del Bolero

Dialog altky a piana, vedený skutečnými mistry, je pohlazením pro uši. 

„Nahráli jsme desku stylem živého vystoupení, na jeden zátah a na první pokus, aniž bychom se nějak zvláště připravovali. Jen jsme se pobavili o tonalitě a nějaké základní formě skladeb. A byli jsme více než příjemně překvapeni výsledkem,“ popisuje vznik nahrávky dueta Miguel Zenón.

Z onoho výsledku je znát, do jak neskutečné pohody se ti dva pánové dokázali hodit. Spolehlivě ji přenesou i na posluchače.

Andy James – Tu Amor

Nenechejme se vyděsit buď odfláknutým, nebo záměrně pastelově nevkusným obalem desky. Andy James dělá vokální jazz s latin-jazzovými vlivy vkusně a s citem. „Tu Amor je perfektním vyjádřením obou stylů mojí práce. Jazzu a flamenca. Umožňuje mi dotýkat se rytmů obou žánrů.“

K onomu „dotýkání se“ navíc pomáhá zpěvačce opravdová muzikantská smetánka. V kapele hrají pianista Bill Cunliffe, kytarista Jake Langley, basista John Patitucci či bubeník Vinnie Colaiuta. A samotný mistr perkusí Alex Acuña dokonce napsal pro Andy skladbu, aby se nemusela spoléhat pouze na standardy.

John Goldsby Trio - Segments

Na 16. února je naplánováno oficiální vydání alba Segments, které natočila osamocená, koronou o práci momentálně připravená rytmika uznávaného WDR Big Bandu z Kolína nad Rýnem v čele s basistou Johnem Goldsbym. Nahrávka už je ovšem dostupná od loňského prosince prostřednictvím tří postupně publikovaných EP.

Album vznikalo za pohnutých okolností, v době, kdy Goldsby bojoval s rakovinou. Neztratil ovšem optimismus. „Skutečný muzikant hraje ve všech životních obdobích. A nemoc mi poskytla čas přemýšlet o svém vztahu ke všemu, co je důležité, co má pro mě opravdový význam. O rodině a hudbě,“ vysvětlil svoje rozhodnutí pustit se do labour of love.

Příběh má navíc dobrý konec. Léčba se vydařila a basista se zase cítí při síle. Netřeba dodávat, že při síle je v interpretaci autorských skladeb i standardů také klavírní trio, „vypreparované“ z big bandu. Vedle Goldsbyho ho tvoří pianista Billy Test a bubeník Hans Dekker.

Diego Rivera - Indigenous

Saxofonista a také významný jazzový pedagog (Michigan State University) Diego Rivera rozšířil diskografii o album, které „inspirovaly kultury celého světa“. Nečekejte ovšem žádné žánrové přemety, ona inspirace je spíše pocitová. Rivera se stále drží posluchačsky vděčného jazzového mainstreamu.

Little North – Finding Seagulls

První ukázky z chystaného alba, které bude oficiálně „odtajněno“ 19. února, už zveřejnili i Little North. Ne, že bychom chtěli házet mladé dánské pianové trio do „konzervativní“ škatulky. Vynalézavě experimentuje se současnými rytmy, pohrává si s vlivy minimalismu i klasiky. Ale svojí kompoziční prací pod heslem „melodie je nejvíc“, přístupností pro posluchače i severskou melancholií nám do pohodové koncepce únorových tipů zapadne.

Samotní členové tria ostatně popisují uklidňující a pozitivní hudbu nové desky takto: „Finding Seagulls je metaforou pro hledání pevniny v oceánu nekonečných možností. Když se na volném moři objeví racek, hned víte, že země musí být nablízku. Jako trio neustále hledáme nové zvuky a příběhy. Tohle album je výsledek takového pátrání.“

Pozorování racků – a poslech Little North – je vážně povznášející záležitost.

Jason Moran – The Sound Will Tell You

Kdepak, ani z Jasona Morana se nestal konzervativec. Umí ovšem psát i líbivé melodie, jako je úvodní optimistická a snivá Follow The Light. A když občas „postraší“ nervním kusem jako How Much More Terrible Was The Night, který odráží pocity z dnešní nedobré situace, nebo se nechá ovlivnit četbou knih Toni Morrisonové, alespoň nás udrží v realitě. Všeho moc škodí, i té pohody.

Spustit audio

Související

  • Uloveno na síti: Kratší noce, jazzu více

    V období těsně po svátcích většina vydavatelů upadá do zimního spánku. Nicméně před útlumem jsme nestihli zaznamenat tolik zajímavé muziky, že o tipy není nouze. 

  • Uloveno na síti: Jazz pro adventní čas

    Ale nebudeme jenom cinkat rolničkami. I když i na ně dojde a snad pomohou navodit sváteční atmosféru. Vždyť sezónní album si střihl třeba Jamie Cullum...

  • Uloveno na síti: Jazz pro dlouhé večery

    Dny se krátí, kluby mají zavřeno a nemáte-li psa nebo noční šichtu, ven se po deváté nepodíváte, ale proč zoufat. Stačí si udělat poslechovku v klidu domova...

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.