Uloveno na síti: Podzim přeje jazzovým meditacím

16. listopad 2019

A nejen meditacím, také hvězdným setkáním. Album nabízí „superskupina“ Dave Holland, Zakir Hussain & Chris Potter, mířící za indickou mystikou. Americká bubenická legenda Steve Gadd se opět setkala s dánskými kumpány. A génius klavírního rozjímání Keith Jarrett zmapoval další cestu za hudbou, rodící se kdesi mezi nebem a zemí.

Dave Holland, Zakir Hussain & Chris Potter / Crosscurrents Trio – Good Hope

Lepší společný název než Crosscurrents Trio snad tohle setkání mistrů nemohlo dostat. „Křížení proudů“ hudby indické a západní má sice v jazzu dlouhou tradici, to však neznamená, že by nešlo najít nová inspirativní víření, strhující toky hudebních myšlenek nebo zklidněné hladiny zvukové kontemplace. Hollandovo „swingování“ se bez problému zaplete s komplikovanými Hussainovými polyrytmy a Potterův saxofon, nesvázán diktátem harmonického nástroje, nad tím vším třepotavě ulétá někam do nirvány.

Dave Liebman, Dave Binney, Donny McCaslin & Samuel Blais / Saxophone Quartet  – Four Visions

A máme tu ještě jednu superskupinu. Co jméno, to osobnost, a také název Four Visions by zdánlivě evokoval čtyři rozdílné pohledy na věc. Jenže nahrávka je naopak pevně aranžovaná, ukázněná. Všechny čtyři odlišné osobnosti táhnou za jeden provaz, či spíše foukají jedním dechem. Nejde tu o prezentaci individualit, ale o poctu nástroji, jeho možnostem a pestrému aranžérskému využití.

Tohle saxofonové kvarteto navíc není žádná rychlokvaška, má dlouhou historii. Jeho ideu začali promýšlet všichni zúčastnění hráči už kolem roku 2011, kdy se postupně potkávali v různých sestavách. V nabitých itinerářích si v roce 2015 našli čas na první společné zkoušení, ze kterého nyní povstala deska.

Takhle si muzikanti rozhodili role: Dave Liebman – soprán, Dave Binney – alt, Donny McCaslin – tenor a Samuel Blais – baryton. Jistě, podobně obsazená tělesa nejsou zase takové novum, ale čtveřice se rozhodla vyklouznout z paradigmat, která v podobných případech svazují aranžmá. Jak se to povedlo posuďte sami.

Keith Jarrett – Munich 2016

Kultovní label ECM připravil k listopadovému vydání další výsledek Jarrettova hledání muziky, vynořující se „tady a teď“. Nahrávka dokazuje, že do sálu Mnichovské filharmonie se 16. července 2016 slétly podobně štědré Múzy, jaké přály pianistovi i v legendárním roce 1975 v Kolíně nad Rýnem. Jak to ten chlap pořád dělá?

Blicher Hemmer Gadd – Get That Motor Runnin‘

Co vede mnohem lukrativnějšími zakázkami vytíženého bubeníka Steva Gadda (Chick Corea, George Benson, Al Di Meola, ale i Paul Simon či Paul McCartney), že si už pátým rokem „dělá výlet“ na turné s dánskými muzikanty, saxofonistou Michaelem Blicherem a hráčem na hammondky Danem Hemerem, a vydává s nimi už třetí album?

„Tahle muzika jde prostě od srdce,“ svěřuje se Gadd nejen se svojí životní láskou k soul-jazzu střihu 1960’s, ale také k procítěnosti, s jakou daný žánr oslavují a tvůrčím způsobem rozvíjejí jeho evropští kumpáni.

Aby živé album ještě oživili, pozvali pánové do jedné skladby další známou muzikantskou osobnost, britského zpěváka Paula Carracka, se kterým se Gadd zná díky spolupráci s Erikem Claptonem.

Jon Batiste – Chronology Of A Dream / Live At The Village Vanguard

Jon Batiste pokračuje ve vydávání nahrávek, které pořídil v listopadu 2018 během řady koncertů ve slavném newyorském klubu. Letos už ze stejného zdroje publikoval album Anatomy Of Angels / Live At The Village Vanguard, ale jak je slyšet, nevytahal tím z rukávu všechny trumfy.

Za možná nejsilnější moment nové kolekce označila řada kritiků a posluchačů provedení Soulful, kompozice Roye Hargrovea. Jon se zrovna v době koncertů dozvěděl o smrti svého mentora a přítele a upřímně mu vzdal poctu.

Kyle Eastwood – Cinematic

Vlastně už samotný název alba vysvětluje vše podstatné. „Dal jsem dohromady pár kousků, které jsem sám kdysi napsal pro nějaké filmy, a přidal několik dalších od mých oblíbených skladatelů scénické hudby jako Ennio Morricone nebo Henry Mancini,“ potvrdil basista jednoduchou koncepci alba v oficiální videoprezentaci na YouTube.

Když ovšem vzpomeneme fakt, že Kyle Eastwood je nejen synem herce a režiséra Clinta Eastwooda, ale předtím, než se vrhl na muziku, filmové umění studoval na University Of Southern California, je jasné, že jde o zasvěcený pohled na filmové melodie.



Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka