Uloveno na síti: Slibné novoroční vyhlídky

9. leden 2023

Závěr roku 2022 přinesl tolik dobrého jazzu, že s ním můžeme živit přehrávače dlouhé měsíce. Mark Lettieri ze Snarky Puppy si střihl sólové EP a Satoko Fujii s invencí sobě vlastní publikovala již stou desku. A samozřejmě se už objevují první vlaštovky letošních novinek, třeba výtečná deska experimentujícího manchesterského bigbandu Beats & Pieces.

Beats & Pieces Big Band – Good Days

Než se ohlédneme za nahrávkami nedávno vydanými, dopřejme si jeden výhled k albu, které se dočká publikování 27. ledna. Už nyní lze poslechnout ukázku a věřte, že soudě podle kompletního novinářského výlisku alba jde o slušnou událost.

Beats & Pieces Big Band sídlí v Manchesteru, hraje od roku 2008 pod vedením Bena Cottrella (též BBC National Orchestra of Wales, Laura Mvula, Metropole Orkest…) a po celou dobu dokazuje, že velkokapelové obsazení přirozeně patří do jazzového vývoje 21. století. Big band třeba s post-rockovými inspiracemi? Funguje to skvěle.

Satoko Fujii – Hyaku: One Hundred Dreams

Jak napovídá název, japonská avantgardní klavíristka a skladatelka Satoko Fujii (*1958) vydává sté (!) profilové resp. spolukapelnické album. Stovka alb, toť posedlost tvorbou věru „zornovská“. Zvláště když geniální Satoko, mj. absolventka Berklee a žačka free jazzového guru Paula Bleye, nechrlí žádné zbytečné, sebeopakující se, konvenční nahrávky, ale díla dráždivá a originální. V rozpětí od sólových a komorních po orchestrální.

Na stou řadovku pozvala umělkyně mimo jiné newyorskou fagotistku Saru Schoenbeck (mimochodem, kolik znáte jazzových desek s fagotem?). Na trubku si zahrál Wadada Leo Smith a sound ozvláštňuje elektronikou Ikue Mori (u nás jsme tuhle zvukovou čarodějku viděli a slyšeli v roce 2019 v rámci Bagatelles Marathonu Johna Zorna). A protože je Satoko Fujii plná energie a invence, nezbývá než jí přát další stovku povedených desek.

Laszlo Gardony – Close Connection

V Maďarsku narozený, v Bostonu usazený pianista a skladatel Laszlo Gardony (Randy Brecker, Dave Holland) na svém čtrnáctém albu uchopil inspirace lidovou hudbou rodné země i okouzlení prog rockem. Po dvou albech sólového klavíru se také vrátil k nahrávání v triu. S prověřenými spoluhráči Johnem Lockwoodem a Yoronem Israelem, se kterými točil alba už od roku 2001.

Dugong – Let The Good Be Good

Dugong jsou evropskou kapelou v pravém smyslu slova. Jak žánrově, svými inspiracemi mezi jazzem, post rockem a klasikou (k hrdinům kvarteta patří i Messiaen či Chopin), tak místy působení. Saxofonista Nicolo Ricci žije v Amsterodamu, kytarista a hráč na syntezátory Michele Caiati v Milánu a rytmika sídlí v Londýně.

Třetí album kvarteta vzniklo „za nejtemnějších covidových časů“. Ani ty ale nezabránily hudebníkům v komunikaci křížem krážem kontinentem a vzniku muziky veskrze konejšivé, pozitivní a přitom nepodbízivé a neprvoplánové. Pozoruhodné mimo jiné i citlivou kombinací akustických a elektrických elementů.

LIUN + The Science Fiction Band – Lily Of The Nile

Původem švýcarská zpěvačka Lucia Cadotsch a německý saxofonista Wanja Slavin patří k nejzajímavějším představitelům berlínské scény. Spolupráci v projektu LIUN + The Science Fiction Band představili na albu Time Rewind (2019), které ovšem natočili, až na pár hostů, převážně v duu. S využitím elektroniky a Slavinem coby multiinstrumentalistou hrajícím vedle různých dechových nástrojů také na syntezátory a programujícím rytmické smyčky.

Album Lily Of The Nile je ovšem mnohem ambicióznější. Protagonisté vzali několik písní z předchozího alba, přidali nové a vše zaranžovali pro desetičlenné akustické obsazení. Nadchli tím nejen Kurta Rosenwinkela, který neváhal album zařadit do katalogu svého labelu Heartcore.

Mark Lettieri – Fly Through It

Kytarista Mark Lettieri je sice dlouhodobě vytížený jako kmenový člen Snarky Puppy, ale protože v domovské kapele autorsky dominuje kapelník Michael League, svoje vlastní nápady autorské i koncepční prezentuje řadou sólových titulů. Zatímco pro předchozí desku Deep: The Baritone Sessions Vol. 2 volil bohatší sestavu s klávesovými nástroji a řadou hostů, na aktuálním EP vsadil na obsazení power tria. Jeho kytara, ať již v tradičním ladění nebo hlubší barytonová s delší menzurou, tak má volný prostor k „průletu“.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.