Uloveno na síti: V dubnu ještě doma, ale s dobrým jazzem

14. duben 2020

Muzikanti toho bohužel kvůli planetární kalamitě moc nenakoncertují. Ale jejich nahrávky zlepšují náladu i během „virového jara“. Nové tituly připravili například izraelský trumpetista Avishai Cohen, jeho krajan Omer Avital či okouzlující americká zpěvačka a pianistka Kandace Springs.

Kandace Springs – The Women Who Raised Me

Květnový koncert dámského tria Kandance Springs v rámci Pražského jara žel zjevně padne za oběť nezbytným opatřením. Ale aspoň malou hojivou náplast nabízí album, na kterém jednatřicetiletá umělkyně vzdává poctu „ženám, které ji vychovaly“. Billie Holiday, Elle Fitzgerald, Dianě Krall, ale také bluesrockové první dámě Bonnie Rait či soulové divě Sade.

Aby album znělo ještě lákavěji, přizvala Kandace exkluzivní hosty. Duet si s ní střihne Norah Jones. Saxofon si přinesli do studia David Sanborn či Chris Potter. A na nahrávací frekvence zavítal i další z „hrdinů“ dubnového Uloveno - trumpetista Avishai Cohen.

Avishai Cohen – Big Vicious

Spolek Big Vicious založil trumpetista Avishai Cohen před šesti lety, když se vrátil z USA do Izraele. Debut sestavy s kytaristou Uzim Ramirezem či bubeníkem a „elektronikem“ Zivem Ravitzem je tudíž patřičně vyhraný. Nehledě na fakt, že muzikanti měli úzké svazky už dávno předtím. „Tohle je společenství starých přátel,“ vysvětluje Avishai. „Všichni jsme vyšli z jazzu, ale někteří z nás se pak vydali jinam. Každý teď přinesl svoje zkušenosti, které se staly nedílnou součástí našeho soundu.“

Což vysvětluje široký záběr muziky, která od jazzového backgroundu svobodně brouzdá po území rockové psychedelie, trip-hopových šerosvitých krajích a vyrazí i do minulosti za evropskou klasikou. Názorně to dokládají i dvě převzaté výjimky z autorského alba: Teardrop, hit trip-hopových Massive Attack, a Beethovenova Klavírní sonáta č. 14 (tzv. Měsíční).

Koncert Big Vicious se měl v pražském Jazz Docku konat 2. dubna, ze známých okolností je však posunut pravděpodobně na 15. listopad. Deska snad ukrátí čekání.

Omer Avital Qantar - New York Paradox

U jazzu s levantskými kořeny a americkými zkušenostmi ještě chvilku zůstaňme. Dalším pojítkem je i koncept „kapely starých přátel“. Projekt Qantar za sebou má albový debut z roku 2018 a hraje tři roky, ovšem vazby mezi hudebníky sahají hlouběji. „Qantar není jen další kapela. Pět umělců spojilo výjimečné přátelství a schopnost dosáhnout společně synergického efektu,“ vysvětluje tisková zpráva.

A na intuitivním projevu je to slyšet. „Točili jsme živě v jedné místnosti, bez střihů a dalších stop. Jako kdyby šlo o představení,“ potvrzuje Omer. Točilo se v klidu jeho vlastního nového studia a také malého klubu Wison Live! v Brooklynu, „u kávy a společné večeře“. A co je oním newyorským paradoxem? Možná fakt, že všichni členové Qantar pocházejí z Izraele, ale všichni shodou okolností bydlí v jedné části Brooklynu, v Bedford-Stuyvesant neboli „Bed-Stuy“.

Luciana Souza – Storytellers

Brazilská stálice a držitelka Grammy, vyučená spoluprací s Herbiem Hancockem, famózní kapelnicí Marií Schneider či písničkářem Paulem Simonem, tentokrát vyrazila za spoluprací do Evropy. Spojila se s WDR Big Bandem z Kolína nad Rýnem a sound je prostě velký. Vždyť o aranžmá se postaral americký aranžér, skladatel a dirigent Vince Mendoza, který psal noty třeba pro Björk, Garyho Burtona či Pata Methenyho. Spolu s WDR Big Bandem už se postaral také o nahrávky Joea Zawinula (v roce 2006) a ještě předtím bratrů Breckerových.

Pověst aranžéra samozřejmě nezastiňuje samotnou zpěvačku, která „umí“ písně Antonia Carlose Jobima či Gilberta Gila jako málokdo jiný. S hlubokým osobním ponorem. Jak říká samotná Luciana: „Písně představují mysteriózní bránu k lidské zkušenosti a kultuře, ze které vyvěrá.“

Hailu Mergia – Yene Mircha

Klávesista, hráč na akordeon či melodiku a skladatel Hailu Mergia už patří k legendám ethiojazzu. Na novém albu neztratil „africký“ temperament, ale zároveň připravil nahrávku uklidňující a uhlazenou. Možná až příliš „easy“, ale zachovává přitom nezaměnitelnou etiopskou, ve světovém kontextu neoposlouchanou melodiku.

Wolfgang Muthspiel, Scott Colley & Brian Blade – Angular Blues

Spolupráce rakouského kytaristy Wolfganga Muthspiela s bubenickým géniem Brianem Bladem trvá již dvě dekády. Třetí do tria se ovšem opět změnil. Po deskách s Markem Johnsonem a Larrym Grenadierem doplnil sestavu další hvězdný basista Scott Colley (též John Scofield, Julian Lage, Jim Hall, Donny McCaslin, Fred Hersch, Luciana Souza). A samozřejmě, dopadlo to zase parádně.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.