Vinyl Session: Sedmdesátkový jazzrock i vzpomínky na Hugha Masekelu

25. leden 2022

Raritní Miroslav Vitouš, vzpomínky na Hugha Masekelu a Tonyho Allena, nebo vhled do mexického jazzrocku, to jsou jen některá témata dalšího dílu pořadu Vinyl Session, jímž nás tentokrát provázel DJ Martin Mikuláš. Celý pořad poslouchejte se záznamu!

Vinyl Session je novinka ve vysílání ČRo Jazz. V tomto hodinovém bloku vysíláme hudbu výhradně živě, a to přímo z vinylových desek v našem studiu. Pořad naladíte každé 2. a 4. pondělí v měsíci, a to vždy od 14:00.

V tomto díle jsme s Martinem Mikulášem zabrousili hlavně do 70. let. Pouštěli jsme si ukázky z méně známého alba Majesty Music (1976) Miroslava Vitouše, na němž se objevil i jiný český hudebník, saxofonista Jaroslav Jakubovič. V jazz-funkovém duchu se nesla i alba Bobbi Humphrey, saxofonisty Ronnieho Lawse nebo zapomenuté mexické skupiny Sacbé.

Součástí pořadu byla připomínka spolupráce Hugha Masekely s Tony Allenem. Nechyběla ovšem i novinka na závěr, singl britské kapely Kokoroko.

Martin začal DJovat kolem roku 2000 a od house music a klubové scény se přes používané samply dostal až ke kořenům, což jsou v jeho případě jazz, soul, funk, disco, ale také africké a latinskoamerické rytmy, nebo různý folklór.

Chuť objevovat „nové“ na starých deskách jej vedla i k založení record shopu. Martin Mikuláš hraje své sety na řadě akcí a v klubech, dlouhodobě spolupracuje s nejrůznějšími rádii.

V následujících dílech Vinyl Session budou hudbu vybírat i další DJs na pomezí jazzu: DJ Jeffology, DJ Mary C, nebo DJ Ultrafino.

Spustit audio

Související